Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na základě písemné smlouvy jsem vyměnil v nájemním bytě v r. 2006 dřevěné okno za plastové, na moje náklady, s tím že po skončení nájmu uvedu byt do původního stavu. Nabízel jsem toto řešení dva měsíce před ukončením nájmu. Bylo mi řečeno, že mám podat žádost o proplacení což jsem učinil.

Po osmi měsících mi bylo sděleno, že se moje žádost zamítá z důvodu nesplnění podmínky o uvedení do původního stavu. Byt jsem odevzdal dle protokolu o předání v naprostém pořádku bez výhrad. Pokud nedojde k dohodě, mohu žádat o vydání okna, které je mým majetkem? Děkuji, Štěpán.

ODPOVĚĎ:
Vrácení okna v takovém případě můžete od majitele bytu požadovat, jde však pochopitelně o krajně nevýhodné řešení pro obě strany. Pokud by se však nebylo možné s majitelem dohodnout na finanční kompenzaci, minimálně mu můžete zaslat doporučenou výzvu k vydání Vaší věci – okna, případně finanční částku odpovídající jeho hodnotě, s tím, že pokud tak neučiní dobrovolně, jste odhodlán požádat o pomoc soud.
Z dotazu nevyplývá, co majitel myslel navrácením bytu do původního stavu. Zda tím třeba nemyslel i navrácení původního okna (což by bylo dost nepochopitelné, leda by Vám nechtěl nové okno proplácet), potom by byla Vaše chyba, že jste na takovou dohodu nepřistoupit a nepožadoval jste úhradu za výměnu okna.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vrácení bytu do původního stavu při ukončení nájmu a výměna okna nájemníkem - nárok na proplacení okna nebo vybourání nainstalovaného okna a vydání okna nájemníkovi, nájemci
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.