Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

10/2017 proběhla schůze družstevníků a majitelů bytů v našem domě na podnět a za účasti představitelů bytového družstva. Jednalo se o úvěru na částečnou rekonstrukci domu (oprava spár na plášti domu, natření balkonů, nátěr na střeše domu). Proběhlo hlasování, kde byl úvěr většinově schválen. Nebylo zohledněno, kdo z hlasujících je družstevníkem a kdo majitelem.

Z majitelů ani nebyli všichni přítomni. Já jsem majitelkou a hlasovala jsem proti. Bytové družstvo s odkazem na toto hlasování nyní přišlo s úvěrovou smlouvou a chce, abych jim podepsala smlouvu o závazku. Mohou mě nutit podepsat úvěrovou smlouvu na rekonstrukci, se kterou nesouhlasím? A i kdyby více než polovina majitelů bytů smlouvu nyní podepsala, měla bych za povinnost ji také podepsat? SVJ zatím nemáme. Děkuji, Štěpánka.

ODPOVĚĎ:
Jestliže byl nadpoloviční většinou přítomných členů schválen způsob financování rekonstrukce prostřednictvím úvěru, pak jste povinna úvěrovou smlouvu podepsat.
Pokud je však v zápise o hlasování uvedeno, že jste nesouhlasila s návrhem na schválení usnesení o způsobu financování, pak jste v souladu s ust. § 1209 obč. zákoníku mohla do 3 měsíců podat tzv. žalobu přehlasovaného vlastníka a požadovat, aby soud o dané záležitosti rozhodl a navrhnout, aby soud dočasně zakázal jednat podle napadeného rozhodnutí. V současnosti však již tato lhůta uplynula, proto již není možnost žádné obrany proti povinnosti podepsat úvěrovou smlouvu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Hlasování majitelů bytů a členů bytového družstva o rekonstrukci pláště domu - vliv vlastnictví bytu a hodnota hlasu
  • Přehlasování majitele bytu v bytovém domě a lhůta 3 měsíce na podání žaloby přehlasovaného vlastníka
  • Schválení úvěru na rekonstrukci bytového domu - má při hlasování vliv kdo je majitel bytu a kdo jen družstevník?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.