Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byla jsem zvolena místopředsedkyní výboru SVJ. Předešlí členové výboru podali rezignaci. S nominací jsem já a ostatní souhlasili jen proto, že nám bylo řečeno, že budeme jinak platit externího správce za nemalé peníze. Teď když zjištuji co a jak, docela se děsím. Můj dotaz je ale tento, jelikož mají členové výboru nemalou zodpovědnost, je možné aby si v určitých situacích (řešení vymáhání záloh, neplnění povinosti vlastníků, zjištění insolvenčního řízení apod.) za peníze SVJ (příspěvku do fondu oprav) najmout právníka pro případnou konzultaci?

Nebo musí takového náklady schválit shromáždění. Upřímně se bojím situace, kdy se bude muset řešit neprodleně nějaká situace a nikdo z členů výboru nemá právnické vzdělání. Je možné sice svolat urychleně shromáždění, ale může se stát, že vzhledem nepřítomnosti nebude usneseníshopné nebo právníka neschválí... a pak jak situaci řešit? Ve stanovách jsem nic takového nenašla. Jenže výbor je zodpovědný za včasné řešení situace a pokud si nenajme právníka ponese následky on...Co má vyšší váhu? Má výbor vyčkávat na většinou rozhodnutí kvalifikované většiny shromáždění nebo může najmout právníka pokud se jedná o spěšnou záležitost? Nemohou ho pak někteří z vlastníků žalovat ze zpronevěření peněz či něco takového? Děkuji, Bedřiška

ODPOVĚĎ:
Většina komentářů a článků zabývajících se touto problematikou naopak výslovně doporučuje, aby si výbor k rozhodování záležitostí vyžadujících speciální znalosti zajistil odborníka z daného oboru. Takže se např. najmutí právníka nemusíte obávat, naopak je to vaše povinnost dovozená ze zákonných ustanovení. Je pravdou, že výbor nemůže vědět vše a právě z titulu své odpovědnosti musí jednat s péčí řádného hospodáře tak, aby se vyhnul škodě, tj. je povinen se poradit s odborníkem. Pokud by Vás chtěl někdo nařknout ze zpronevěry, rozhodně neuspěje. Schválení odborníka shromážděním bych doporučovala pouze v případech, kdy za jeho služby budete hradit nějakou zásadní vysokou částku, při běžných tisícových položkách jste jako výbor oprávněni ho najmout bez schválení shromáždění.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kdo platí právníka členovi výboru SVJ pokud potřebuje právní poradenství týkající se SVJ?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.