Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím, po kolika letech se musí obnovovat kontrola plynových zařízení ve velkém bytovém domě společenství vlastníků a v soukromých bytech v takovém domě? Děkuji. Evžen

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz dává vyhláška o kontrolách, revizích a zkouškách plynových zařízení. Tato vyhláška rozlišuje kontroly plynových zařízení (§ 3 vyhlášky), které by měly být prováděny každoročně (jedná se o zcela základní kontrolu) a revize plynových zařízení (§ 4 vyhlášky), kterými je celkové posouzení plynového zařízení, při kterém se prohlídkou, vyzkoušením, popřípadě i měřením zjišťuje provozní bezpečnost a spolehlivost plynového zařízení nebo jeho částí a posoudí se i technická dokumentace a odborná způsobilost obsluhy. Revize plynových zařízení se dělí na výchozí (§ 6 vyhlášky) a provozní (§ 8 vyhlášky).

Výše uvedené kontroly a revize se v kontextu Vašeho dotazu vztahují především na bytové domy. Povinnost zajistit každoroční kontroly plynových zařízení a revize těchto zařízení tak stíhá správce předmětného bytového domu.

Ve vztahu k plynovým zařízením, která bývají součástí vybavení domácností mohou být prováděny pravidelné servisní prohlídky (a to ze strany výrobců či prodejců plynových spotřebičů), kterými jsou ověřovány základní funkční vlastnosti a technický stav příslušných plynových spotřebičů. Zprávy o provedení těchto servisních prohlídek mohou sehrát roli například při vypořádávání škodní události (je-li domácnost pojištěna proti škodám), kdy pojišťovny zpravidla vyžadují doložení skutečnosti, že plynový spotřebič byl po technické stránce v pořádku (pokud samozřejmě tento plynový spotřebič nějak souvisí se vznikem škody).

Obecné informace o provádění kontrol a revizí plynových zařízení naleznete zde:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Revize_a_kontroly_plynov%C3%BDch_za%C5%99%C3%ADzen%C3%AD

Podrobné informace o provádění kontrol a revizí plynových zařízení (včetně jednotlivých lhůt pro jejich provádění) naleznete zde:
https://www.revizekontroly.cz/odborne-clanky/plynova-zarizeni/revize-a-kontroly-plynovych-zarizeni

či zde:
http://www.plynari.eu/plyn/revize.php

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 85/1978 Sb. , o kontrolách, revizích a zkouškách plynových zařízení


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak často se musí provádět kontrola plynových zařízení v domě SVJ a bytech v OV, osobním vlastnictví
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.