Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Novostavba BD z r. 2017, 78 bytů v OV, v suterénu společná garáž s automatickými vraty, vyznačena parkovací stání pro pro 38 aut, ostatní vlastníci BJ mají venkovní stání. Garáž zkolaudována jako "společné prostory všem bytovým jednotkám", 38 vyznačených parkovacích stání je "společný prostor pro uživatele parkovacích míst", pro víc automobilů není prostor.

Z definice společných prostor: " ... balkony, sklepy, garážové prostory, v nichž jsou umístěna parkovací místa - tyto společné části jsou určeny k výlučnému užívání pouze vlastníkem příslušné jednotky ...". Reálně mají do prostoru společné garáže přístup pouze vlastníci s oprávněním zde parkovat, ostatním je garáž nepřístupná. Tito vlastníci hradí pouze spotřebovanou elektřinu a úklid. Do fondu na opravy a údržbu spol. prostor přispívají vlastníci všech BJ dle zákona podle podílu na majetku (dle plošné výměry bytů). Z tohoto fondu se má prý platit i další údržba společné garáže, to je například výmalba, opravy garážových vrat, opravy podlahové plochy garáže. Ze společného fondu se už hradí také náklady na posypové hmoty a odklízení sněhu z nájezdu do garáže. Má nějakou oporu v zákoně, aby ti, kdo výhradně užívají společnou garáž, užíváním opotřebovávají vrata, výfukem znečišťují stěny, koly aut poškozují podlahový beton v garáži, používají nájezd do garáže, také sami hradili příslušné opravy společné garáže a odklízení sněhu z nájezdu, přestože je garáž zkolaudována jako společný prostor? Dcera má byt v domě z roku 2002, kde je situace obdobná, jenom společná garáž je zkolaudována jako nebytová jednotka. Aby to bylo spravedlivé k druhé polovině obyvatel, kteří neparkují ve společné garáži, všechny zmíněné položky jsou hrazeny z odděleného fondu, který vytváří pouze vlastníci stání ve společné garáži, a to i opravy vrat, která jsou i v tomto případě součástí společných prostor. Víme tedy, že náklady na tyto opravy nejsou zanedbatelné. Děkuji za odpověď Tereza

ODPOVĚĎ:
Toto je situace, která oporu v zákoně nemá. Je to věc prohlášení vlastníka, resp. stanov společenství vlastníků. Lze samozřejmě tento problém řešit na schůzi a nechat odhlasovat změnu stanov, event. prohlášení vlastníka. Pokud ale se změnou nebude souhlasit potřebná většina vlastníků, fakticky se se situací nedá nic dělat. V takovém případě by bylo řešením pouze obrátit se na soud, aby věc řešil s přihlédnutím k tomu, že ti, kteří garáž využívají, se fakticky na úkor těch, kteří ji nevyužívají, bezdůvodně obohacují.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Užívání společné garáže některými majitelů bytů - musí platit údržbu garáže všichni členové SVJ nebo jen ti užívající garáž?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.