Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jakým způsobem napsat nesouhlas (stížnost, žádost o kontrolu procesního řízení ...) s postupem krajské hygienické stanice KHS a Stavebního úřadu. V prosinci 2017 jsem kontaktovala KHS kvůli extrémnímu hluku u mne v bytě, pocházející z bytové jednotky nade mnou, kde je provozováno nahrávací studio (na IČ).

V únoru 2018 bylo v mém bytě provedeno měření hluku, které potvrdilo porušení zákonného limitu hluku 30 dB (naměřeno 45,6 dB). O této skutečnosti mne informoval pouze stavební úřad, nikoli krajská hygienická stanice KHS. Od KHS nemám do dnešního dne žádnou oficiální informaci, jak bylo z jejich strany ve věci rozhodnuto, pouze že nahrávacímu studiu bude zaslán protokol. Přestože KHS věděla, že extrémní hluk má dopad na mé zdraví (měli k dispozici lékařské zprávy), nepovažovali za nutné objednat posouzení zdravotních rizik. Jak se mohu proti tomuto postupu bránit? Kam se ozvat, a jak dokument nazvat, když jsem od KHS neobdržela vůbec žádné oficiální vyjádření, ani rozhodnutí, jen email od pracovnice KHS? V březnu 2018 jsem v součinnosti s KHS kontaktovala rovněž stavební úřad. Minulý týden jsem obdržela Vyjádření, ve ktrerém se dokonce povoluje nahrávacímu studiu činnost v paneláku s tím, že není ohrožováno zdraví, a kdy se na tento případ nevztahuje (! ) par. 126 odst. 2 stavebního zákona, ve kterém jsou stanoveny důvody, pro které je potřeba provést změnu v užívání stavby, pokud je užívána v rozporu s kolaudací, kdy její provozní zařízení může ohrozit veřejné zdraví. Oba úřady, přestože je zde překračován zákonný limit hluku a jsou doložitelné zdravotní problémy, nijak nezasáhly. A de facto daly nahrávacímu studiu svolení k provozu s tím, že žádné zákony neporušuje a vše je v pořádku. Svou nečinnost obhajují tím, že nelze přesně určit, kdy hraje majitel bytu pro soukromé účely, a kdy pro podnikání. A oba úřady mne odvolávají na řešení věci přes občansko právní soud nebo policii (s ohledem na překoreční zákonného limitu hluku). Jaký dokument a kam mám napsat, aby se někdo tímto procesním postupem zabýval, aby někdo zkontroloval, zda nedošlo ze strany úřadů k pochybení nebo k zanedbání? A je možné případně spolupracovat s někým z právních poradců v této věci i nad rámec bezplatné poradny, např. sepsat stížnosti společnými silami, příp. jménem advokátní kanceláře? Děkuji, Nela

ODPOVĚĎ:
Při porušení ustanovení o limitech přípustného hluku může orgán ochrany veřejného zdraví pozastavit výkon činnosti, pokud při ní byly porušeny povinnosti v ochraně veřejného zdraví, a to do doby odstranění závady. Dále může orgán ochrany veřejného zdraví vydat rozhodnutí o pokutě povinné osobě.
Je tedy nezvyklé, že ačkoliv bylo zjištěno porušení limitů, nebyl ze strany úřadu vyvolán žádný důsledek. Můžete se obrátit na vedoucího daného úřadu a podat stížnost na postup dané úřednice. Obdobně lze postupovat ve vztahu ke stavebnímu úřadu. Z Vašeho dotazu přímo nevyplývá, zda zmiňované vyjádření je pouze odpověď na dotaz či rozhodnutí, proto jej prostudujte, zda máte možnost obrany proti němu (bývá uvedeno na konci). Dále se můžete také obrátit na veřejného ochránce práv – kontakt naleznete zde: www.ochrance.cz.
Můžete se samozřejmě obrátit i na civilní soud či policii, ostatně jak sama uvádíte. U civilního soudu se můžete domáhat toho, aby od takového jednání (hluku) bylo upuštěno, navíc můžete také žádat náhradu vzniklé újmy v penězích. Pokud byste se chtěla nechat zastoupit advokátem, kontakt na něj naleznete zde: www.advokatikomora.cz.
Skutečnost, že nelze přesně určit, kdy je hluk způsobem při výkonu samostatně výdělečné činnosti (podnikání) a kdy při soukromých účelech, by nemělo být pro KHS podstatné, jelikož je podstatná otázka, zda jsou či nejsou překročeny samotné limity hluku, nikoliv zda tak je činěno při soukromé činnosti či nikoliv.
Tato právní poradna neposkytuje služby zastupování či sepisování různých podání apod. , je tak nezbytné se obrátit na některého advokáta a předložit mu veškeré potřebné podklady - www.advokatikomora.cz


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Měření hluku v bytě - musí se vyjádřit krajská hygienická stanice, pokud dojde k překročení povolených hodnot?
  • Měření hluku od souseda v bytě a posouzení zdravotních rizik - musí posouzení hygiena udělat automaticky?
  • Nadměrný hluk z nahrávacího studia - přerušení činnosti studia
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.