Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Naše bytové družstvo BD odsouhlasilo členu panu Novákovi spojení dvou byt. jednotek. V rámci spojování dvou bytů byla zastavěna také plocha společných prostor družstva cca 10 m2. Jedná se o propojení dvou sousedních bytů nově vytvořeným otvorem. Nové vstupní dveře do sloučeného bytu budou osazeny do nově postavené stěny oddělující část společného prostoru domu, patrové podesty, která bude přičleněna k nově vzniklému bytu.

Jak se má družstvo finančně vypořádat s zastavěnou plochou společných prostor, p. Nováka vs. družstvo? Podle čeho určit cenu za 1 m2 společných prostor, v případě odkupu části společných prostor? Stavba začala 08/2017 a hotova 10/2017. Jak řešit navýšení nájmu po dobu, kdy část společných prostor nebyla odkoupena? Od kdy by se měl nájem navýšit? Od začátku stavby nebo po dokončení? Má se přizděná chodba zahrnovat do družstevního podílu, nebo je lepší mít prostor pronajatý k užívání? Pokud by byl prostor přidaný k družstevnímu podílu, jak se rozdělí/přidělí k jednotlivým bytům? Když bude prostor pronajímán, jak se v budoucnosti řeší v okamžiku tvoření prohlášení vlastníka, případně následný převod do osobního vlastnicví?

ODPOVĚĎ:
Pokud jde o finanční vypořádání, pak byste se měli buď řídit cenou, která je v místě za 1 m2 obvyklá, ještě lépe by bylo oslovit znalce, který by cenu určil minimálně odborným posouzením, lépe znaleckým posudkem.
K navýšení nájmu by mělo dojít až po dokončení stavby a přizděná chodba by měla být zahrnuta do družstevního podílu, pokud to chápu dobře tak, že se jedná o chodbu, která je součástí bytu. Pokud jde o další část dotazu, jelikož si podle popisu ne zcela dobře dokážu představit nákres situace, nerozumím dotazu ohledně přidání podílu k jednotlivým bytům, chodba je snad přičleněna pouze k jednomu bytu, resp. dvěma spojeným bytům a to by mělo být v budoucnu řešeno prohlášením vlastníka. Pokud nelze chápat chodbu jako společnou, v rámci převodu do osobního vlastnictví by musela být chodba přičleněna k onomu bytu. Doporučila bych pro detailnější rozbor situace navštívit advokáta - seznam na www.advokatikomora.cz, který se specializuje na bytové právo a seznámit ho zejména s písemnými podklady (projektem, atd...).


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zastavění společných prostor družstevního bytového domu - počítání nájmu od začátku stavby nebo po dokončení stavby?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.