Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Sousedé mají nevychovaného psa, na kterého nemají čas a nechávají ho samotného doma. Pes celé hodiny štěká, což je nesnesitelné. Domluva s nimi není možná. Magistrát se stížností nehodlá zabývat, protože se jedná o byt v soukromém vlastnictví a to prý není v jejich kompetenci. Nikde jsem neuspěla, každému se to zdá jako prkotina. Prosím, pomozte, než se z toho zblázníme, je to opravdu nesnesitelné. Děkuji. Laura

ODPOVĚĎ:
Věc můžete řešit cestou veřejnoprávní i soukromoprávní přímo s majiteli sousedního bytu.
Nejprve k veřejnoprávní cestě: Zákon č. 246/1992 Sb. , na ochranu zvířat proti týrání, upravuje podmínky chovu zvířat a specifikuje jednání majitelů, která lze považovat za týrání. Dozor nad dodržováním podmínek stanovených zájmovým chovatelům pak vykonává krajská veterinární správa místně příslušná podle místa chovu zvířete.  
Doporučuji Vám tedy obrátit se s podnětem k prošetření podmínek, v jakých pes žije, na místně příslušnou  krajskou veterinární správu. V písemném podnětu uveďte, jaké důvody Vás vedou k podezření k týrání psa. Za týrání se považuje jednání uvedené v ustanovení § 4 výše citovaného zákona:
- omezování výživy zvířete včetně jeho napájení
- chování zvířat v nevhodných podmínkách
- zacházení se zvířetem, které vyvolává nepřiměřenou bolest, utrpení nebo poškození zdraví anebo vede k jeho neúměrnému fyzickému vyčerpání,
- usmrcení způsobem působícím nepřiměřenou bolest nebo utrpení, nebo
- opuštění zvířete s výjimkou zvířete volně žijícího s úmyslem se ho zbavit nebo zvíře vyhnat aj.
Dále navhněte, aby krajská veterinární správa prošetřila, zda nedochází k porušování právních předpisů, a aby zajistila zjednání nápravy.

Můžete rovněž požádat místně příslušnou krajskou hygienickou stanici k přeměření hluku, zda není překračována jeho nejvyšší povolená přípustnost. V případě překročení nejvyšší povolené míry může hygienická stanice uložit pokutu.

Věc však můžete řešit i soukromoprávní cestou přímo se sousedy, kteří Vás štěkotem psa obtěžují. Doporučuji Vám zaslat majitelům onoho bytu písemnou výzvu (od níž si ponechejte doručenku či si nechte podepsat převzetí na druhém výtisku), aby byla zjednána náprava s tím, že nestane-li se tak, požádáte o pomoc soud. Tato výzva pak také poslouží jako důkaz u případného soudního sporu, že jste se situaci snažila řešit smírně. Rovněž můžete jako důkaz použít měření krajské hygienické stanice. Nejvhodnější by bylo podat tzv. negatorní (zápůrčí) žalobu, v níž je nutné přesně specifikovat, jakého konkrétního jednání se má rušivý vlastník bytu zdržet. Bez pomoci advokáta se však patrně neobejdete.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kde požádat o pomoc, když pes sousedů neustále štěká?
  • Prověření životních podmínek psa žijícího v bytě bytového domu
  • Kdo může změřit hluk způsobený neustálým štěkáním psa, štěkotem psa
  • Žaloba proti majitelům psa pro rušení klidu - neustálé štěkání, štěkot psa
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.