Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V domě 21 bytových jednotek, SVJ. 6 bytů je prodáno do osobního vlastnictví, tedy OV, zbytek majoritní vlastník = společnost zastupována jednatelem, který je zároveň předseda SVJ. Vyúčtování vody proběhlo v předchozích letech podle vodoměrů, za rok 2016 bylo provedeno rozúčtování vodného a stočného dle osob.

Změna způsobu rozúčtování nebyla předmětem programu Shromáždění vlastníků, byla provedena zpětně za předchozí období bez jakéhokoli upozornění vlastníkům s tím, že vodoměry majoritního vlastníka byly údajně defektní. Má na tento postup SVJ nárok? Děkuji, Barbora.

ODPOVĚĎ:  
SVJ má povinnost ze zákona alespoň jednou za rok učinit shromáždění, na kterém projednávají jednotlivé záležitosti a následně se o nich hlasuje. Vzhledem k tomu, že ve Vašem společenství vystupuje majoritní vlastník, je schopen Vás vždy přehlasovat. V každém případě do působnosti shromáždění patří schválení druhu služeb a výše záloh na jejich úhradu, jakož i způsob rozúčtování cen služeb na jednotky (§ 1208 písm. e) NOZ).  
V daném případě jde o pochybení statutárního orgánu. Vzhledem k tomu, že vystupujete jako minoritní vlastníci, pravděpodobně nedosahujete ani počtu 1 všech hlasů, abyste dle zákona mohli dát podnět k statutárnímu orgánu pro svolání shromáždění (často nazývaného jako domovní schůze či schůze). Každý z vlastníků má počet hlasů odpovídající jeho podílu na společných částech.  
V případě, že je těchto pochybení ze strany statutárního orgánu více, můžete zvážit se obrátit na orgán policie, aby prošetřil, zda v daném jednání nejsou naplněny některé ze znaků trestného činu či přestupku.  


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Musí změnu rozpočítání spotřeby domu v domě odhlasovat shromáždění vlastníků SVJ?
  • Může předseda SVJ rozhodnout o změně rozúčtování vody ze spotřeby vodoměru na podle počtu osob?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.