Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat, jak je to správně. Jsme manželé již 43 let, po uzavření manželství jsme dostali byt. 1998 jsme založili bytové družstvo. V tu dobu musel být zapsán jen jeden z manželů jako člen družstva (dle zákona). Jsme zde všichni jako nájemci. Předpokládám správně, že když jsme neprováděli žádné změny režimu společného jmění manželů, platí že je to v režimu zákonném a není třeba dokládat úředně ověřenou listinu?

Máme stejná práva a povinnosti vůči Bytovému družstvu? Např. jdu-li na schůzi bytového družstva, musím mít plnou moc manžela nebo mohu hlasovat o daném návrhu místo manžela? Mohu být eventuelně členem představenstva? Potřebuji prosím vysvětlit tak, aby pochopil i laik neznalý vysvětlení zákona. Děkuji, Nina.

ODPOVĚĎ:
Přestože byl při vzniku bytového družstva zapsán jako člen družstva pouze Váš manžel, již ze zákona (aniž by bylo potřeba nějakého prohlášení či jiného právního úkonu) jste se stala jakožto manželka také členkou družstva a tím vám oběma vzniklo tzv. společné členství – jde o zvláštní specifický institut, který může vniknout jen mezi manželi a členský podíl je pak také již ze zákona součástí společného jmění manželů. Společné členství manželů v bytovém družstvu je tedy neoddělitelné od společného jmění manželů a manželi je sdíleno společně.
Ve vztahu k bytovému družstvu pak společné členství představuje subjekt jediný, projevující se společným právním osudem pro oba manžele, např. oba disponujete společně jedním hlasem (ne dvěma půlhlasy) při hlasování na členské schůzi a nezáleží na tom, kdo z manželů je na schůzi zrovna přítomen.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může se manžel člena družstva stát členem představenstva?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.