Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (4 hlasů)

Dotaz č. 1: V prohlášení vlastníka budovy má naše SVJ ve vymezení jednotek napsáno: "Součástí jednotky je veškerá její vnitřní instalace (potrubní rozvody vody, plynu, kanalizace, elektroinstalace, rozvod tepla s podlahovými konvektory, kromě stoupacího vedení včetně hlavních uzávěrů), vodoměry studené a teplé vody."

Je tedy správné, když při 5 leté výměně vodoměrů je tato výměna včetně práce hrazena výborem SVJ z tzv. fondu oprav, podle velikosti podílů (m2)? Neměl by si ji hradit každý vlastník bytové jednotky sám? A to ve stejné výši na byt. jednotku? Zálohy na výměnu vodoměrů se nevybírají.
Dotaz č. 2: Je legislativně správné, když odměny výboru SVJ, jsou placeny z tzv. FO, kam se vybírají dle m2 prostředky určené na opravy a rekonstrukci domu? Neměli by vlastníci bytových jednotek platit na odměny výboru ve stejné výši, jako nyní platí na správce domu? Děkuji, Eliáš.

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz naleznete v ustanovení § 1180 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník:
§ 1180
(1) Nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.
(2) Příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti se rozvrhnou na každou jednotku stejně.

Dotaz č. 1: V případě, že vodoměry skutečně vlastní jednotliví vlastníci jednotek, pak lze výměnu vodoměrů za prostředky z fondu oprav (dnes z příspěvků na správu domu a pozemku) na jejich výměnu použít pouze pokud o tom rozhodne shromáždění společenství vlastníků jednomyslně, tedy se souhlasem všech vlastníků jednotek. Pokud tedy nebylo o úhradě výměny vodoměrů hlasováno na shromáždění SVJ, pak nelze prostředky z fondu oprav použít. S ohledem na výše citované ustanovení, konkrétně odst. 1 věta druhá by pak dle mého názoru měli vlastníci, pakliže to není ve stanovách upraveno jinak, přispívat na výměnu vodoměrů rovným dílem.
Dotaz č 2:
Odstavec druhý výše citovaného ustanovení pak odpovídá na Váš druhý dotaz, tedy že příspěvky na odměny členů výboru by měly být ve stejné výši pro každého vlastníka.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výpočet odměny členům výboru SVJ (předseda SVJ ad.) - podle podlahové plochy bytu v m2 nebo jinak?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.