Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jedná se o vnitřní byt v zateplené budově školy s plastovými okny. Budova je vytápěna dálkovým ohřevem přes hlavní měřič tepla a před bytem je nainstalovaný samostatný (kalorimetrický) měřič tepla. Výpočet spotřeby tepla pro byt je počítán pouze z údajů hlavního měřiče tepla celého objektu a přepočítán na m2 podle velikosti plochy bez ohledu na skutečný náměr měřiče pro byt.

Mohu s tímto postupem výpočtu nesouhlasit, když rozdíl spotřeby dle m2 je o 80% vyšší vůči samostatnému měřiči pro byt? Děkuji za váš čas, Aleš.

ODPOVĚĎ:
Pokud není zohledněn měřič na přívod tepla do bytové jednotky, je pravděpodobně porušována vyhláška Ministerstva pro místní rozvoj ČR č. 269/2015 Sb. , která provádí zákon č. 67/2013 Sb. a stanoví pravidla pro rozúčtování tepla v domech.
Obecně pak vyhláška stanoví, že podle započitatelné podlahové plochy (základní složka) se může rozpočítat jen 30-50  % celkových nákladů na teplo a  zbytek podle skutečné spotřeby indikované měřiči. Spotřební složka se dále zároveň musí pohybovat v  rozmezí 80-200  % průměrné ceny tepla na m2  v  daném domě. Pokud se při rozúčtování vychází z měřiče tepla pro celou bytovou jednotku, pak se doporučuje počítat spotřební složku 60  % a  základní 40 %. Nicméně vzhledem k tomu, že se jedná patrně o jedinou bytovou jednotku v daném objektu, bylo by optimální postupovat dle odborného posouzení tepelně izolačních vlastností objektu.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výpočet nákladů na topení, otop bytu ve veřejné budově (škola) - postup výpočtu poplatku za topení, otop nemovitosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.