Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Naše společenství vlastníků bytových jednotek SVJ má 96 bytových jednotek. Jeden byt má dva spolumajitele s poměrem 3/4 a 1/4. Na shromáždění majitelů bytů SVJ s 3/4 většinou nebylo umožněno hlasování neboť nedoložil zmocnění společného zástupce. Nyní máme dva výklady ("... zřejmě není třeba zmocnění ...") a JUDr. Čápa ("ustanovení §1185 jsou kogentní a je třeba zmocnění").

Při konzultaci s právníkem nám bylo řečeno, že ustanovení není kogentní a nemáme si tím "lámat" hlavu. Velikost podílu hlasu bytové jednotky je 1,41 % na celku a nemá tudíž zásadního vlivu. Mám tedy dotazy:
1) Je ust. §1185 obecně kogentní či nikoliv?
2) Jak se v tomto konkrétním případě zachovat? Nechat spoluvlastníka hlasovat či nikoliv?
Děkuji, Norbert.

ODPOVĚĎ:
Domnívám se, že uvedené ustanovení je opravdu kogentní, proto by spoluvlastník, který se schůze neúčastní, měl zmocnit druhého vlastníka jako společného zástupce k zastupování. Je však pravdou, že v praxi se toto zmocnění často nevyžaduje a hlas spoluvlastníka či druhého manžela se počítá, aniž by bylo doloženo zmocnění. V takovém případě však hrozí riziko, že někdo takové rozhodnutí napadne jako neplatné.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Menšinový vlastník bytu nedal plnou moc k hlasování na shromáždění SVJ a kogentnost hlasování
  • Kogentnost hlasování na shromáždění SVJ - není plná moc spoluvlastníka bytu, bytové jednotky, bj, BJ
  • Napadení hlasování shromáždění SVJ - nedodání plné moci manželem, manželkou bytu, bytové jednotky
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.