Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byl jsem od září 2017 studentem a bydlel jsem se třemi spolužáky v bytě u pána, který ubytovává studenty. Rozhodli jsme se studium ukončit a poslední nájem jsme zaplatili v prosinci a počítali jsme s propadnutím kauce což je uvedeno v dohodě o předání kauce, že kauce propadá při nedodržení termínu nájmu tj. 1 rok.

Žádnou nájemní smlouvu jsme nepodepisovali a majitel nyní požaduje doplatit všechny nezaplacené měsíce zpětně plus tříměsíční lhůtu, má na to právo? Je v pořádku, že nájemní smlouva nebyla v písemném vyhotovení, ale jen formou ústní? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Dle ust. § 2237 Občanského zákoníku "Nájemní smlouva vyžaduje písemnou formu; pronajímatel však nemá právo namítnout vůči nájemci neplatnost smlouvy pro nedostatek formy." Dále podle § 2238 " Užívá-li nájemce byt po dobu tří let v dobré víře, že nájem je po právu, považuje se nájemní smlouva za řádně uzavřenou." Ve vašem případě, pokud nebyla nájemní smlouva řádně písemně uzavřena a v bytě jste bydleli až od září 2017 (tj. ne tři roky, jak vyžaduje zákon), nejste povinni platit žádný další nájem. Odstěhovali jste se a nárok na jakékoliv nájemné zaniká, jelikož smlouva nebyla řádně uzavřena a tím pádem se na ni nevztahují jakákoliv zákonná ustanovení o nájemném či ukončení nájemní smlouvy. Požadavek pronajímatele je tedy nezákonný.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Pronájem bytu studentům bez nájemní smlouvy - je to v pořádku?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.