Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem nájemník bytového družstva, tedy BD se smlouvou na dobu neurčitou od roku 1997. Nejsem člen BD. BD převádí v roce 2018 byty do osobního vlastnictví, tedy OV. Byty s nečleny BD chce prodat obálkovou metodou nejvyšší nabídce. Bez přednostního práva stávajícím nájemníkům, kterým v roce 2017 zaslali dopis s nabídkou odkoupení bytu a já jsem souhlasila.

Na schůzi členů BD, 11/2017, se odhlasovalo, že se nebude dávat přednostní právo nečlenům družstva na odkoupení bytů, ale bude to pro všech 7 bytů obálkovou metodou, nejvyšší nabídce. Tedy i já musím do dražby, když chci byt odkoupit. Mám obavu, že nedosáhnu na cenu bytu hypotékou a někdo nás koupí. Družstvo nemá zájem nějak mi poradit. Budu mít nějaká práva, můžeme zůstat dál bydlet, jsme rodina se 2 dětmi. Může nám dát nový majitel výpověď z bytu? Bude prodej bytů označen, že je s nájemníky? Hlavně se mi jedná o ten fakt, přednostního práva, jestli mám nárok odkoupit byt bez soutěže. Ve stanovách BD jsem nic o prodeji bytů nenašla. Jen v zápisu ze schůze, je toto uvedeno. Předem děkuji za ochotu a čas strávený nad dotazem. S pozdravem Daniela

ODPOVĚĎ:
Předkupní právo má jen nájemník bytu v domě, kde jsou byty nově rozděleny tzv. Prohlášením vlastníka o rozdělením práva k domu nebo pozemku na bytové jednotky. Při takovém prvním převodu bytu má tedy nájemník právo na přednostní odkoupení bytu ve lhůtě šesti měsíců od učinění nabídky k odkupu (viz § 1187 odst. 1 občanského zákoníku). Jestliže však byt, ve kterém jste v nájmu, již byl převáděn jako bytová jednotka, pak k jednotce předkupní právo nemáte.
Ačkoli nový majitel přejímá byt i se závazky, tedy i s nájemní smlouvou, může vám samozřejmě dát výpověď z důvodu potřeby bytu pro pronajímatele. V kupní smlouvě by mělo být uvedeno, že byt je zatížen nájemní smlouvou na dobu neurčitou, neboť absence takového sdělení by mohla smlouvu absolutně zneplatnit.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Do kdy platí předkupní právo na družstevní byt od podání nabídky družstvem?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.