Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám 2 dotazy týkající se našeho společenství vlastníků bytových jednotek, tedy SVJ: v našem panelovém domě jsme pronajali bývalé sušárny a kočárkárny. Nájemci těchto společných prostor mají s SVJ uzavřeny nájemní smlouvy, ve kterých je uvedeno, že kromě nájemného jim bude účtována spotřeba tepla, která bude po odečtu měřáků zahrnuta do nájmu těchto prostor.

Podle nařízení vlády č. 366/2013 Sb. § 16 odst. 2 příjem z nakládání se společnými částmi nepatří mezi příjmy SVJ. Pokud je tedy nájemci vydána faktura na úhradu služby (tepla a přípravu teplé vody), patří také tato platba mezi příjmy, které nepatří mezi příjmy SVJ v souladu s výše uvedeným nařízením nebo se to rozúčtuje se zálohami jednotlivých vlastníků v rámci celého objektu? V prohlášení vlastníka budovy z roku 1995 patřily mezi společné části budovy podle zákona č. 72/1994 Sb. §5 odst. 3 písm. c) a d) rozvody tepla, radiátory patřily do vlastnictví jednotlivých bytů. Tehdy došlo i k zaregulování tepelné soustavy a družstvo uhradilo družstevníkům i termostatické ventily. 2012 vzniklo SVJ ze zákona a doposud nejsou převedeny všechny bytové jednotky do vlastnictví. Prohlášení vlastníka tedy změněno nebylo a zbývající byty se tedy budou převádět ještě podle výše uvedeného zákona. Nyní se výbor rozhodl, že nechá vyměnit opět termostatické ventily a po zateplení objektu nechá vyregulovat celou otopnou soustavu. Může zařadit tento bod na shromáždění a budou o tom rozhodovat spoluvlastníci nebo při zásahu do systému v jednotlivých bytech tyto práce nepatří mezi ty práce, které by mohly být uhrazeny z dlouhodobé zálohy na opravy? Domnívám se, že nelze ze společných prostředků hradit zásahy do rozvodů, které jsou v bytech a ventily by si měli hradit spoluvlastníci. Zaplatit z dlouhodobé zálohy by se zřejmě mělo pouze vyregulování celé soustavy a úpravy na rozvodech ve společných prostorách. Domnívám se, že v tomto případě není pro nás kogentní vyhláška vlády č. 366/2016. Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
K prvnímu dotazu mám za to, že by tato situace měla být řešena tak, že by se mělo jednat o rozúčtování v rámci celého objektu.
K druhé části dotazu - myslím, že jsme již otázku ventilů řešili a i nyní uvádím, že souhlasím s Vaším názorem, ventily by měly být hrazeny jednotlivými spoluvlastníky, regulace celé soustavy by měla být hrazena ze zálohy na opravy. Stejně tak rozhodování o výměně či zásahu v jednotlivých bytech by neměla být vůbec předmětem jednání na shromáždění.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Pronájem společných prostorů domu SVJ a příjem za topení - zdanitelný příjem SVJ?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.