Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám v nájmu byt, smlouva je psaná pouze na mě. V bytě žije se mnou také moje matka (nyní i přítelkyně). Nejsme vlastníky žádné nemovitosti. 01/2017 jsem si našel přítelkyni, která nyní žije se mnou v tomto bytě a matka s tím nesouhlasila. Snažil jsem se s matkou domluvit, ale bez úspěchu.

Matka se odmítá vystěhovat i přes moje opakované výzvy a brání se tím, že nemá kam jít. Přitom od 18.12.2017 zde dodnes nebyla a pobývala jinde a své věci si odmítá odstěhovat. Na nájem ani provoz domácnosti nepřispívá. Odmítá se dále vystěhovat s tím, že k ní mám vyživovací povinnost - je ale řádně zaměstnaná a přivydělává si na brigádě. Jaké jsou možnosti, jak matku vystěhovat? Mohu v bytě vyměnit zámek a umožnit jí přístup k věcem pouze tehdy, pokud u toho budu já (matka má zatím klíč a přístup bez omezení)? Dále - v bytě mám své osobní věci a nábytek z let, kdy jsem studoval střední školu a byl jsem mladší 18 - tedy svůj dětský pokoj - matka požaduje vrácení všech těchto věcí s tím, že je kupovala ona, má na to právo? Děkuji, Tomáš.

ODPOVĚĎ:
Vaše matka užívá byt neoprávněně (bez právního důvodu), neboť nemá k bytu žádné užívací ani vlastnické právo. Můžete se tedy domáhat jejího vystěhování podáním žaloby na vyklizení bytu. Nejprve však matce nejlépe doporučeně zašlete výzvu k vyklizení s tím, že pokud tam do Vámi určené lhůty neučiní dobrovolně, podáte žalobu k soudu. Je zde však riziko, že by soud mohl situaci posoudit tak, že jste s matkou fakticky uzavřel ústní podnájemní smlouvu, vzhledem k tomu, že s Vámi bydlela několik let. Soud však posuzuje také, zda se podílela na placení nájemného a dalších výdajů, případně další okolnosti. Bylo by tedy dobré mít důkaz k tomu, že Vaše matka nic nehradila – resp. že jste vše platil sám, a dále že nyní v bytě nepřebývá.
Pokud byste vyměnil zámek, matka se může domáhat vydání svých věcí žalobou na vydáni věci (přičemž musí prokázat své vlastnictví).
Děti sice mají vyživovací povinnost vůči svým rodičům, nicméně jen za podmínky, že rodiče nejsou schopni sami se živit. Vaše matka by musela takový nárok uplatnit u soudu žalobou na určení výživného.
Pokud jde o věci tvořící Váš dětský pokoj, musela by Vaše matka v případě soudního sporu prokázat, že je vlastníkem těchto věcí – tedy doklady či smlouvy o jejich zakoupení. Lze si jen těžko přestavit, že ještě takovými doklady disponuje. Vy byste také mohl argumentovat tím, že šlo o dar Vám.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vystěhování rodiče bez jeho souhlasu z nájmu uzavřené jen na potomka (syna, dceru) daného rodiče
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.