Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám firmu, která je v nájmu. Jedná se o nemovitost o několika bytech v osobním vlastnictví. Správu nemovitosti zajišťuje firma.
1. Je možné ve vyúčtování účtovat "správu nemovitosti - bytu", zdá se mi, že správcovskou firmu platíme my nájemníci. Nepřijde mi, že by spadala správa nemovitosti pod drobnou opravu nebo běžnou údržbu. V nájemní smlouvě nemáme uvedeno, že budeme platit správu nemovitosti.

2. dotaz se týká platby za "zapojení nového kotle do provozu". Správkyně nám účtuje 2.100 Kč za zapojení nového kotle, i když předchozí kotel fungoval bez problému. Šlo tedy o výměnu funkčního kotle za jiný funkční kotel. V nařízení vlády č. 308/2015 Sb. není nic s čím bych identifikoval tuto platbu, ani správkyně bytu platbu nepodložila zákonem/ nařízením. Kdo tedy má zaplatit tento poplatek? V nájemní smlouvě není kotel uveden.
Děkuji, Bohdan

ODPOVĚĎ:
Subjekty, které se zabývají správou nemovitosti, to samozřejmě zdarma nedělají. Určitě ale k jejich hrazení neslouží fond oprav. Problematika správy nemovitosti by měla být projednána na shromáždění a stejně tak by měla být projednána částka, za kterou bude správa nemovitosti provozována.
U Vás je spíše problém s tím, že uvádíte, že máte nájemní smlouvu. Pokud to tedy dobře chápu, jste v nájmu v prostoru, který někomu patří.
Otázka hrazení správcovské firmy či nového kotle se tedy vůbec nemá týkat Vás jako nájemce, ale Vašeho pronajímatele. Vy hradíte pouze nájem a související služby, které užíváte.
Otázka hrazení správcovské firmy či nového kotle není vůbec otázka na nájemce, ale na vlastníka prostoru, v němž jste v nájmu.
Pokud byste měli za to, že kotel byl vyměněn zbytečně, musel by být vypracován znalecký posudek, který by se k tomuto vyjádřil. Výměna kotle by dle mého názoru měla být hrazena z fondu oprav.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kdo platí zapojení nového kotle v nájemním bytě - pronajímatel nebo nájemník (nájemce)?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.