Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

09/2013 jsme uzavřeli nájemní smlouvu. Byla opakovaně prodloužena, naposledy v září 2015 do září 2016. Od té doby majitel s námi nekomunikuje, nepředkládá vyúčtování za energie a služby. Jsme rozhodnuti byt opustit. Předpokládáme vydržení smlouvy do září 2018. Musíme i v tomto případě podat výpověď v řádném termínu.

Musí nám dát majitel řádnou výpověď, pokud by chtěl požadovat naše odstěhování před zářím 2018? Děkuji, Lukáš.

ODPOVĚĎ:
V daném případě záleží, jak máte koncipovánu nájemní smlouvu. Dle ustanovení § 2285 občanského zákoníku dochází k automatickému prodlužování nájmu v případě, že po skončení doby stanovené v nájemní smlouvě, pokračuje nájemce v užívání bytu po dobu alespoň tří měsíců a pronajímatel písemně nevyzve v této době nájemce k vystěhování.
Dané ustanovení by se nepoužilo pouze v případě, že by bylo v nájemní smlouvě výslovně vyloučené. Pokud uvedené ustanovení nájemní smlouva nevylučuje, došlo tak k automatickému prodloužení nájemní smlouvy. Nájemní smlouva se prodlužuje na shodnou dobu, na jakou byla uzavřena smlouva předchozí, maximálně však na dobu dvou let.
V případě výpovědi je tedy třeba dodržet zákonnou formu a důvody, neboť nájemní vztah nadále trvá.
Ohledně nepředložení řádného vyúčtování odkazuji na zákon č. 67/2013 Sb. ,   neboť podle ustanovení § 13 uvedeného zákona, není-li řádné vyúčtování předloženo včas (do 4 měsíců od konce zúčtovacího období) přísluší Vám pokuta ze prodlení s nepeněžitým plněním ve výši 50, - Kč denně.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Automatické prodloužení nájmu, nájemní smlouvy - informace
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.