Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu týkající se nepovedeného nájemníka mojí garáže. Nyní bydlím v Sokolově, garáž mám v Karlových Varech, kde jsem bydlel dříve. Garáž už jsem delší dobu nevyužíval, klíče od ní měl i jeden můj známý. Před koncem roku 2017 jsem se do garáže nedostal, na dveřích byl jiný zámek.

Zjistil jsem, že ten můj známý dal garáž k dispozici někomu dalšímu k uskladnění jeho věcí. Nechal jsem se umluvit k sepsání nájemní smlouvy. Ukázalo se, že jde o Ukrajince. Platil nepravidelně, musel jsem se mu připomínat. Brzy jsem se rozhodl smlouvu vypovědět. Doporučený dopis s výpovědí mu nebyl doručen. Ale na elektronickou poštu reagoval, vzal ji na vědomí. Dle výpovědi smlouva skončila 30.6.2017. Když jsem se před tímto datem (mailem) snažil domluvit předání vyklizené garáže, dostalo se mi odpovědi, že je mimo republiku. K tomu jsem rychle obdržel zpožděnou platbu za červen a navíc platbu za červenec. Dále nic. Peníze nedostávám, garáž nemohu využívat, navíc bych ji rád prodal. Děkuji, Richard.

ODPOVĚĎ:
Výpověď z nájmu byla nájemci doručena platně, neboť dle judikatury se za platné doručení považuje i vhození dopisu do poštovní schránky nebo  vhození oznámení do poštovní schránky o uložení takové zásilky. Nenapsal jste však důvod výpovědi z nájmu, proto nemohu posoudit platnost výpovědi po obsahové stránce a zda byla dodržena výpovědní lhůta. V případě, že je výpověď dána platně a nájemce své věci dobrovolně nevyklidil, můžete se obrátit na soud s žalobou na vyklizení nebytového prostoru. Rovněž můžete nájemce upozornit, že pokud garáž nevyklidí, podáte trestní oznámení pro neoprávněné užívání bytu, domu nebo nebytového prostoru.
Vyklidit nemovitost za pomoci exekutora pak můžete teprve poté, co bude soudem vydán rozsudek, který ukládá určité osobě, aby se z nemovitosti vystěhovala a ona tak po právní moci ani vykonatelnosti rozsudku neučiní.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nájemník, nájemce nepředal garáž pronajímateli a nevyklidil ji - jak postupovat?
  • Vyklizení garáže svépomocí po ukončení nájemní smlouvy a neplacení nájmu, nájemného nájemníkem garáže
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.