Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byla mi od soudu doručena žaloba od jednoho z věřitelů s návrhem na vyklizení nemovitosti a zaplacení nájmu garáže. Ve věci jsem předtím jednal, na vše písemně reagoval. Nájemné na můj návrh usnesením přijal soud do úschovy ve prospěch příjemce, protože jsou dva pronajímatelé a já byl v nejistotě komu kolik platit.

Na doručené usnesení, ani mé předchozí výzvy věřitelé nereagovali. Následovala zmíněná žaloba na mě, bez předchozí předžalobní výzvy. Dotaz: Měl by soud vůbec takovou žalobu přijmout? Pokud dojde k řízení je skutečností, že jeho náklady ponese žalobce i když bude úspěšný? Jak to bude s náhradou nákladů advokáta, pokud se jím nechám zastoupit, v úspěšné i neúspěšné žalobě? Platí stejná pravidla i v případě řízení odvolacího? Děkuji. Stanislav

ODPOVĚĎ:
Pokud jste nájem složil do soudní úschovy, uveďte to v rámci obrany proti žalobě. Soud je povinen projednat každou žalobu, pokud tato obsahuje obecné náležitosti žaloby a následně jí buď vyhoví nebo ji zamítne. Pokud jde o náklady řízení, tak tyto zpravidla hradí neúspěšná strana sporu, pokud soud nebude mít za to, že jsou zde nějaké závažné důvody pro to, aby žádnému z účastníků nepřiznal právo na náhradu nákladů řízení. Pokud jde o náhradu nákladů na advokáta, pokud byste byl úspěšný, protistrana by byla povinna Vám nahradit náklady, které jste na advokáta vynaložil. Pokud úspěšný nebudete, Váš advokát má rovněž právo na odměnu a budete hradit jak svého advokáta, tak náklady na advokáta protistrany. Toto platí i pro odvolací řízení.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vymáhání nájmu bez předžalobní výzvy od pronajímatele - správný postup věřitele?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.