Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dovoluji si obrátit se na Vás s následujícím dotazem týkajícím se vzniku SVJ: chystá se u nás nyní založení SVJ. Jedná se o celkem 50 bytů, které jsou umístěny ve třech samostatně stojících blocích (bytových domech) ve dvou paralelních ulicích. V každém bloku jsou 4 vchody, každý s vlastním číslem popisným, v každém vchodu jsou 4 byty s výjimkou dvou vchodů, kde je bytů 5.

Nyní se diskutuje intenzivně o tom, zda je nutné (případně výhodnější) založit pro každý blok samostatné SVJ, anebo jedno SVJ pro všechny tři bloky společně. Dočetla jsem se, že NOZ doporučuje v podobných případech založit SVJ pro každý blok zvlášť, ale nikdo z nás se v problematice detailně neorientuje. Děkuji, Leona.

ODPOVĚĎ:
Zákon výslovně nedoporučuje žádnou variantu, ale obecně je samozřejmě výhodnější založit menší SVJ, neboť je reálnější, že se SVJ vždy sejde v potřebném množství členů a projednání různých problémů bude jednodušší, než ve větším počtu. Rovněž komunikace se členy bude jistě jednodušší, v jednotlivých blocích se lépe znáte a budete do výboru volit osoby vám známé. Čím bude SVJ větší, tím bude větší anonymita, což není výhodné zejména v případech, kdy se vám jednání výboru bude např. zdát netransparentní. Doporučuji rovněž založit samostatná SVJ pro každý blok.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Malé SVJ - výhody proti velkému SVJ
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.