Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po 14 letech soudních sporů jsme získali dům v centru, který je kolaudován pro účely provozování hotelu. Předchozí majitel však jednotlivé jednotky pronajal k dlouhodobým pronájmům (Čechům i cizincům) jednotlivých apartmánů a k dnešnímu dni zde žije cca 13 rodin.

Bylo nám právníkem doporučeno nájemníkům nabídnout krátkodobou 2 týdenní smlouvu, aby se stihli vystěhovat a neskončili ze dne na den na ulici a pokud na to nepřistoupí, máme zavolat Policii. Nicméně z oznámení, které jsme jim doručili je patrné, že se nikdo stěhovat pryč nechce a já si nedokáži představit někoho tahat z bytu násilím. Nikdo z nájemníků nemá pořádnou smlouvu, jen cár papíru s pár údaji, většinou nepodepsanou. Cítíme se bezradně. Obáváme se postihu, když budeme pokračovat v ilegálním pronájmu bytu v objektu zkolaudovaném pro provozování hotelu. Děkuji, Luděk.

ODPOVĚĎ:
S postupem, který Vám poradil právník bych být Vámi byla opatrná, a to i přesto, že dům není zkolaudován pro účely bydlení. Proti vystěhování ve lhůtě dvou týdnů by se nájemníci mohli soudně bránit tím, že jim nebyla dána platná výpověď z nájmu, resp. že výpověď je neplatná s odkazem na zákonnou výpovědní dobu v délce 3 dnů. Přestože nájemní smlouvy, jak uvádíte, nebyly většinou řádně uzavřeny či podepsány a dle občanského zákoníku musí mít nájemní smlouva písemnou formu, v souladu s ust. § 2237 občanského zákoníku se pronajímatel nemůže dovolávat vůči nájemci neplatnosti smlouvy pro nedostatek formy. Z uvedeného vyplývá, že je zde riziko, že by soud považoval nájemní smlouvy za platně uzavřené, tudíž s nutností vypovězení nájemních vztahů v 3 měsíční výpovědní době pravděpodobně dle ust. § 228 odst. 1 písm d) občanského zákoníku (je-li tu jiný obdobně závažný důvod pro vypovězení nájmu). Obecně jsou nájemníci zákonem chráněnou skupinou, proto mám za to, že by soud nepřihlížel ke skutečnosti, že dům má dle stavebních předpisů sloužit k jinému účelu. Tato skutečnost však jistě může být důvodem k podání výpovědi dle výše citovaného ustanovení.
Doporučuji Vám tedy zaslat nájemníkům písemnou výpověď (přičemž si ponechejte doklad o převzetí či doručení),   níž výslovně popište důvod ukončení nájmu s odkazem na výše citované zákonné ustanovení (neuvádějte však, že je výpověď dána z důvodu změny vlastníka domu – viz § 2224 obč. z.). Pokud se pak nájemníci v dané lhůtě dobrovolně nevystěhují, můžete se obrátit na soud s žalobou o vyklizení bytu, případně vystěhování řešit svépomocí.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vystěhování nájemníků novým majitelem - pochybná nájemní smlouva bez zákonných náležitostí
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.