Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Řešíme problém se sousedem, který bydlí v bytě nad námi. Jedná se o panelový dům, byt je 1+1 máme ho v pronájmu (pronajímatel je moje sestra a ta má byt v osobním vlastnictví) a bydlíme zde jen já s přítelkyní od 06/2017 (předchozí nájemník v bytě pobýval velice zřídka).

Soused za námi minimálně jednou za týden si chodí stěžovat na hluk z našeho bytu, kdy podle jeho slov z našeho bytu slyší tlumené hlasy a to ho extrémně ruší. V bytě neděláme žádný nadstandardní hluk, nemáme ani televizi, domácího mazlíčka, dítě a kromě mluvení, vaření, občasného koukání na film přes počítač a ojedinělých úprav v bytě, nijak nepřekračujeme standardní užívání bytu. Když jsem se ptal našich sousedů v patře, tak nikdo od nás žádný hluk neslyší. Je nějaká možnost odkázat souseda na zákon nebo vyhlášku, která by definovala standardní užívání bytu? Soused je nájemníkem SBD, má smysl si stěžovat na jeho počínání u pronajímatele? Od kdy se dá takové počínání považovat za obtěžování? Jak byste řešili takový spor vy? Děkuji, Karel.

ODPOVĚĎ:
Dle občanského zákoníku je každý povinen počínat si tak, aby nad míru přiměřenou místním poměrům neobtěžoval jiného. Pokud by tedy soused měl pocit, že zvuky jsou nesnesitelné, musel by podat žalobu k soudu a tuto skutečnost prokázat. Z Vašeho hlediska je jistě velmi nepříjemné, že vás soused takto obtěžuje, nicméně možnost obrany prakticky není žádná. Osobně bych doporučovala jeho chování ignorovat a pokud se stane skutečně nesnesitelným, bylo by možné jej kvalifikovat jako přestupek proti občanskému soužití a v tom případě bych doporučila obrátit se na obecní úřad v místě vašeho bydliště. Pronajímatele samozřejmě informovat můžete, aby věděl o tomto problému. Pokud by se stalo sousedovo chování opravdu velmi  nesnesitelným, byla by možnost věc řešit i prostřednictvím žaloby na ochranu osobnosti, ovšem v každém případě se jedná o velmi náročné řízení a domnívám se, že spíše by se vyplatilo odstěhovat se, než se v tomto případě soudit.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Obtěžování sousedem - nesmyslné stížnosti na nadměrný hluk
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.