Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Majitel bytu nám odmítá vydat vratnou kauci ve výši 8.500 Kč, byt byl předán 09/17, s předávacím protokolem bez výhrad a poškození. Nyní majitel argumentuje nedodržením 3 měsíční výpovědní lhůty. Přes email nám ale sliboval, že s tím není problém. Nájemní smlouva na dobu určitou končila 01/17, poté jsme v bytě bez další smlouvy zůstávali dál a řádně platili nájem.

Ve smlouvě je uvedeno, že vratná kauce bude navrácena nájemci do 7 dnů po předání bytu. Žádné nedoplatky vůči majiteli nemáme. On nyní argumentuje čekáním na vyúčtování za energie, které ovšem bude až cca 03/18. Má právo zadržovat kauci kvůli případným nedoplatkům takovou dobu? V bytě byl posledních 10 měsíců už jen jeden člověk, tudíž je nepravděpodobné, že tam nějaké nedoplatky vznikly. Dle mého se již jedná o neoprávněné obohacení a zvažuji zaslání předžalobní výzvy. Může zpětně argumentovat nedodržením výpovědní lhůty pokud předtím písemně potvrdil, že s tím nebude problém a v bytě měl okamžitě nového nájemníka? Lze vůbec argumentovat výpovědní lhůtou, když smlouva byla už fakticky prošlá? Děkuji moc, Sára.

ODPOVĚĎ:
Pokud majitel podepsal předávací protokol, lze situaci vyložit tak, že jste uzavřeli dohodu o ukončení nájmu v září 2017 (přestože by měla mít písemnou formu). Majitel by tedy neměl nyní argumentovat tím, že nebyla dodržena 3 měsíční výpovědní lhůta, která se uplatňuje při dání výpovědi pronajímatelem, navíc za situace, kdy žádná písemná výpověď nebyla dána. Podepsáním předávacího protokolu tak pronajímatel dal jasně najevo, že s ukončením nájmu k danému datu souhlasí.
Kauci může majitel bytu zadržovat „přiměřenou dobu“, za kterou se považuje cca 30 dnů, zároveň majitel bytu nemá právo kauci zadržovat s odůvodněním, že je to na případný nedoplatek vzniklý při vyúčtování služeb spojených s užíváním bytu při budoucím vyúčtování. Doporučuji Vám tedy zaslat pronajímateli výzvu s upozorněním na možné soudní vymáhání (ponechejte si doručenku pro případný soud) s odůvodněním, že na zadržování kauce nemá právo. Dále jej upozorněte, že dle zákona (§ 2254 odst. 2 občanského zákoníku) máte právo požadovat úroky z jistoty (kauce) od jejího poskytnutí alespoň ve výši zákonné sazby.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nevrácení jistoty nájmu - pronajímatel čeká na vyúčtování elektřiny
  • Nelegální bezdůvodné zadržování kauce nájmu pronajímtelem - vymáhání nájemníkem, nájemcem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.