Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S majitelkou bytu jsme s přítelem uzavřeli nájemní smlouvu, která byla sjednána na dobu určitou a to v období od 1.1.2014 do 31.12.2015. Ve smlouvě stojí, cituji: "Tato smlouva může být prodloužena dohodou smluvních stran. Dohoda o prodloužení nájemní smlouvy musí mít písemnou formu a musí být odsouhlasena a podepsána oběma stranami."

Můj dotaz tedy zní, v případě, že žádný dodatek ke smlouvě podepsán nebyl, máme momentálně vůbec nějakou smlouvu? Lze v tomto případě z bytu odejít, aniž bychom museli dodržet výpovědní lhůtu, která je ve smlouvě sjednaná na dobu jednoho měsíce? Moje jméno je ve smlouvě dopsáno pouze rukou, původně byla smlouva vedena pouze na přítele. Ráda bych se odstěhovala pryč a potřebuji vědět, zda mohu bez problému ze dne na den odejít, aniž bych v budoucnu měla nějaké problémy. Přítel by v bytě nadále zůstal. Na vyžádání mohu zaslat kopii smlouvy. Děkuji, Lucka

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že Váš přítel bude v bytě i nadále zůstávat, doporučuji s majitelkou bytu spíše sjednat "přepis" nájemní smlouvy na Vašeho partnera.
Pokud se týče automatického prodlužování nájmu, ten je upraven v ust. § 2230 občanského zákoníku, toto automatické prodlužování jste však v nájemní smlouvě vyloučili. V tuto chvíli původní nájemní smlouva skutečně neplatí, vzhledem k tomu, že faktický nájem nadále trvá, určitě upozorněte pronajímatele, že byt opouštíte, doporučuji toto spojit s požadavkem uzavření nájemní smlouvy s Vaším přítelem.
Trvejte rovněž na vyúčtování poplatků, zapište stavy měřidel a vypracujte s pronajímatelem předávací protokol. Přestože zde není dána výpovědní doba, tak jak byla sjednána ve smlouvě (smlouva uplynutím doby zanikla), neznamená to, že se pronajímatel nemůže domáhat nároků spojených s užíváním bytu (tedy např. například spotřebovaných energií za dobu, kdy jste byt užívala).


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nový občanský zákoník a automatické prodloužení nájemní smlouvy mezi pronajímatelem a nájemníkem, nájemcem, pokud neexistuje dodatek, ač to původní nájemní smlouva ukládá
  • Přepis nájemní smlouvy jen na jednoho nájemnka - druhý nájemník se odstěhoval
  • Zákaz automatického prodložení nájemní smlouvy v textu nájemní smlouvy podepsané pronajímatelem a nájemníkem, nájemcem - co říká nový občanský zákoník?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.