Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme SVJ v domě, v němž vlastníme 28 vymezených jednotek, z toho jsou většina byty a několik garáží. Dle zákona č. 89/2012 §1180 odst. 2 se příspěvky na správní činnost rozvrhnou na každou jednotku stejně. Je tím míněna výhradně bytová jednotka a za nebytové jednotky se příspěvky neplatí?

Nebo máme příspěvky na správní činnost rozvrhnout na všechny jednotky stejně bez ohledu na to, zda je to byt nebo garáž? Lze tak chápat §1158 odst. 2? Děkuji za právní názor. Přeji pěkný den. Roman

ODPOVĚĎ:
Záleží, jakým způsobem máte danou problematiku upravenu v Prohlášení vlastníka a ve Stanovách. Důvodová zpráva hovoří tak, že náklady na správu bytu nese vlastník jednotky plně, zde by se užilo ust. § 1158/2, tedy náklady na správu si nese i každý vlastník nebytového prostoru.
Náklady na správu domu a pozemku, resp. společných částí domu, nesou vlastníci poměrně. A zde právě záleží, jakou úpravu máte v Prohlášení vlastníka a ve Stanovách. Zda je s garážemi spojen podíl na společných částech domu a pozemku.    
Pokud s nebytovým prostorem (garáží) není spojen podíl, použije se věta druhá odst. 1 ust. § 1180 slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.
Tedy výše příspěvku takto výlučně oprávněného vlastníka se stanoví nejen podle velikosti jeho podílu na společných částech, ale i s přihlédnutím k jeho výlučnému oprávnění. Jedná se o zvláštní případ použití jiného klíče ke stanovení výše příspěvku, k jehož určení je třeba vždy souhlasu všech vlastníků jednotek v domě.
Je tedy na členech SVJ, jakým způsobem si financování správy domu určí. Vycházela bych z toho, zda je s jednotkou spojen spoluvlastnický podíl se zohledněním, zda nebytové prostory mohou užívat výlučně pouze někteří vlastníci. Vlastníci si však mohou odhlasovat i použití jiného klíče.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vlastnictví garáže - vliv na platbu do fondu oprav
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.