Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jako statutární orgán SVJ teď hledám odpověď na to, co je ještě společné, a co už soukromé. V našem domě je v současné době v převodu jedna bytová jednotka. Nový vlastník potřebuje zvýšit hodnotu hlavního jističe bytové jednotky, který je umístěn na společné chodbě. A dostal radu, že když je umístěn ve společných prostorách, mělo by tuto změnu zaplatit SVJ.

Tato rada mi jde nějak proti logice a potřebuji znát na ní jasnou odpověď. Co jsem se dočetl, hranici společného a soukromého určuje prohlášení vlastníka, stanovy, a pokud to není jednoznačné, tak zákon. Situace je taková (jen relevantní výtažky). Prohlášení vlastníka:
• Součástí bytových jednotek je veškerá jejich vnitřní instalace – rozvody a odvody vody, elektroinstalace, rozvody plynu.
• Vlastník vymezuje tyto společné části domu: rozvody elektřiny na společných částech domu.
Stanovy:
• Společnými částmi jsou ty části nemovité věci, které podle své povahy mají sloužit vlastníkům jednotek společně.
Nařízení vlády č. 366/2013 Sb.
• § 6 - Společnými částmi domu jsou dále: …rozvody elektrické energie až k bytovému jističi za elektroměrem, rozvody plynu až k uzávěru pro byt, …
Jestli to dobře chápu, podle prohlášení vlastníka, je soukromé vše v bytech a co je mimo je společné (včetně rozvodů elektřiny), podle stanov hlavní jistič slouží pouze jedné bytové jednotce a tudíž se nemůže považovat za společnou část domu. A nakonec dle zákona (kontroloval jsem to u mého bytu a tento hlavní jistič je před elektroměrem) se jedná o společnou část. Teď k otázce. Chápu dobře stanovy, které by měli být pro nás stěžejní, a hlavní jistič na společné chodbě patří vlastníkovi? Můžu novému vlastníkovi tedy odpovědět, že si dle stanov SVJ musí výměnu jističe uhradit sám? A nemůže pak tuto odpověď napadnout NV č. 366/2013 Sb. a vymáhat proplacení? Moc Vám děkuji za pomoc a rady. S vřelým pozdravem Stanislav.

ODPOVĚĎ:
Dle právní úpravy jsou jističe společného rozvodu technickým zařízením domu a jsou ve spoluvlastnictví všech vlastníků jednotek. Pokud to ale vaše stanovy a prohlášení vlastníka určují jinak, držte se stanov a prohlášení. Dotyčný vlastník by se mohl maximálně domáhat neplatnosti ustanovení stanov z důvodu, že jsou v rozporu se zákonem, nicméně by pravděpodobně neuspěl, neboť pokud byly stanovy řádně odsouhlaseny a uvedeny do souladu s novým občanským zákoníkem, je třeba se jich držet a tyto jsou pro vás rozhodující.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Rozvod elektřiny k bytu na chodbě domu SVJ - patří do majetku SVJ nebo bytu, bytové jendotky?
  • Stanovy SVJ nebo zákon - co je nadřazené, co je víc?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.