Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj dotaz se týká dědického řízení, které probíhá letos (2017). Jedná se mi o to, jak naložit s nájemným za pronájem polí, které náleželo zesnulému otci. Domnívám se, že poměrná část za dobu života otce v tomto roce (2017) náleží do dědického řízení, ale otázkou je, jak naložit s částkou za zbytek roku.

Platba probíhá ke konci roku, takže očekávám, že se nájemce bude zajímat, kam má částku vyplatit. To bývalo formou hotovosti nebo převodu, ale bankovní účet na otce žádný není, takže jestli to může převzít jeho manželka a poté vše sdělit notáři a složit tam příslušnou poměrnou částku, nebo zda se má celá částka vyplatit k notáři a ten si ji pozdrží do té doby, než bude dědictví ukončeno, což ale může být ještě dost dlouhá doba. Částka není zanedbatelná a sloužila jako výrazný příspěvek do domácího rozpočtu, lze nějak zařídit, aby s ní mohli dědicové nakládat, než bude ukončeno řízení? Děkuji, Pavlína.

ODPOVĚĎ:
Pachtovné (nájemné), které bylo zaplaceno před smrtí Vašeho otce náleží dědictví. Pachtovné (nájemné), které bude uhrazeno v průběhu dědického řízení přísluší dědici, který nabude předmětné pole, neboť vlastnické právo k v dědictví získané věci vzniká ke dni smrti zůstavitele, nikoli ke dni skončení dědického řízení. Vzhledem k tomu, že nejspíše nebude do doby splatnosti pachtovného dědické řízení skončeno, tedy nebude postaveno na jisto, kdo bude dědicem onoho pole, mělo by být pachtovné složeno do ukončení dědického řízení u notářky, případně u správce pozůstalosti.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Komu patří nájem po smrti majitele pronajímaného bytu, domu, pozemku, nemovitosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.