Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na základě smlouvy o sdružení postavilo bytové družstvo spolu s městem bytové domy. Město bylo příjemcem státní dotace a do sdružení dalo kromě dotace i pozemky pro výstavbu. Družstvo přispělo finančními prostředky od svých družstevníků. Nyní k problému. Vzhledem k nekvalitně provedeným střechám je třeba tyto kompletně zhotovit znovu.

Na střechy již žádná záruka není. Smlouva o dílo (výstavbu domů) byla uzavřena mezi městem a dodavatelskou firmou. Stavební dozor vykonávala osoba ve smluvním vztahu s městem (navíc s vazbou na dodavatelskou firmu), přičemž závady střech jsou takového rázu, že dozor zjevně nefungoval. Může se družstvo domáhat po městu příspěvku na opravy střech (město je podílovým vlastníkem domů spolu s družstvem dle dotačních podmínek)? Děkuji, Tomáš.

ODPOVĚĎ:
Ano, družstvo se může po městu domáhat příspěvku na opravu střech, nicméně je třeba zvážit, zda by nestálo za to zkoumat, zda se nejedná o vadné plnění ze smlouvy, v jehož důsledku by vznikl nárok na bezplatné odstranění vad. Charakter vad by ale musel zkoumat odborník na stavebnictví (znalec).


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Pochybení stavebního dozoru při stavbě střechy bytového domu ve spoluvlastnictví města a bytového družstva
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.