Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Společenství vlastníků bytových jednotek, tedy SVJ (8 velkých bytů - 89% podílů a 4 malé) si řádně odhlasovalo 27.9.2017 financování stavby výtahu v roce 2018 rovným dílem podle počtu bytů a ne podle vlastnických podílů. Zápis jsem dostal emailem 17.10.2017. Oni si odhlasují cokoliv (změnu stanov, prohlášení atd.).

Přijde mi principielně nespravedlivé platit 8,3% z ceny výtahu a vlastnit podílově jen 2,7% - tedy platit cizí vlastnické podíly. Jak se tomu mohu bránit jako vlastník malého bytu? Je to bezdůvodné obohacení podle § 2991 NOZ? Nebo jak to mohu zrušit nebo žádat v budoucnu náhradu škody, když mě donutí platit za něco, co mi nepatří? Jsou pro mou obranu nějaké lhůty? Děkuji moc, Milan.

ODPOVĚĎ:
V daném případě byste měl do 6 měsíců od přijetí tohoto rozhodnutí podat žalobu o určení neplatnosti usnesení shromáždení SVJ a poukázat v ní zejména na nespravedlivé rozdělení plateb bez ohledu na velikost podílů. Žalobu podáváte k soudu, v jehož obvodu má SVJ sídlo.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Napadení rozhodnutí shromáždění SVJ žalobou k soudu - žaloba o neplatnost usnesení SVJ
  • Jak odmítnout stavbu, vystavení výtahu v domě SVJ, společenství vlastníků bytových jednotek
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.