Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem pachtýřem obchodního závodu LPG čerpací stanice, dotaz se týká toho, jestli propachtovatel (majitel) může neoprávněně bez mého souhlasu a mé přítomnosti vstupovat do objektu? Pokud nemůže, bere se to jako hrubé porušení nájemní smlouvy a může se nájemní smlouva ukončit ihned bez 3 měsíční výpovědní lhůty.

Majitel totiž přijde a vždycky nás napadne, že je to jeho firma a může si dělat co chce a kdy chce, přitom je majitelem pozemku a nemovitost nám pronajal a s naší firmou nemá nic společného, je jenom garantem na živnostenském listu. Dále se to týká dotazu ohledně pronajmutých věcí, např. sklad, který je součástí nájmu a platíme za to, ale majitel nám zakázal do této místnosti cokoliv si uložit, takže platíme za místnost, kterou užívat nesmíme a majitel si tam ukládá jen svoje věci. Děkuji, Barbora.

ODPOVĚĎ:
Otázka vstupu pronajímatele do objektu je více méně otázkou slušné domluvy. To, jakým způsobem to pronajímatel činí ve vašem případě lze nazvat šikanou. Jako hrubé porušení nájemní smlouvy to ale nazvat nelze a mám za to, že z tohoto důvodu by výpovědní doba měla být tříměsíční, nikoliv okamžitá. Pokud vám pronajímatel neumožňuje využívat sklad, za který řádně nájem platíte, je to protiprávní a nájemné by tedy mělo být sníženo, když nemáte možnost využívat všechny prostory, za které je nájem hrazen. Vzneste tedy požadavek na slevu z nájmu, a to i zpětně za období, kdy jste sklad využívat nemohli.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.