Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V červnu 2016 jsme se s manželkou rozvedli. Děti nám byly svěřeny do společné péče. Bydlíme v nájemním bytě 3+1; v evidenčním listu Domovní a bytové správy jsme oba uvedeni jako spolunájemci. Oba máme nahlášené trvalé bydliště v daném bytě. Každý z nás hradí každý měsíc půlku nájmu a záloh na služby a energie.

V září 2016 si manželka našla nového partnera, který k nám začal v poslední době příležitostně docházet na návštěvy a občas v bytě i přespávat. Partner manželky má přitom vlastní byt v osobním vlastnictví, kde s ním bydlí jeho dvě nezletilé děti. Osobně vnímám toto chování jako určitý tlak na to, abych se z bytu dobrovolně odstěhoval a přenechal ho bývalé manželce a jejímu partnerovi. Přiznám se, že mi tyto „návštěvy“ dost vadí a že velmi výrazně zasahují do mých nájemních práv k bytu. Chci se tedy tímto zeptat, zda existuje nějaká možnost, jak se právně bránit tomuto jednání ze strany bývalé manželky a jejího partnera. Děkuji za odpověď. Karel.

ODPOVĚĎ:
Vaše situace je poměrně složitá. K bytu máte s Vaší bývalou manželkou shodná práva. Samozřejmě záleží v jakém rozsahu Vás bývalá manželka se svým novým partnerem omezuje ve Vašich nájemních právech. Pokud by šlo o významný zásah, můžete se podat tzv. zápůrčí žalobu, neboli žalobu na zdržení se protiprávního jednání, ale musí se jednat o závažné protiprávní jednání.
Dále si  prostudujte nájemní smlouvu, může obsahovat ustanovení, že byt nesmí užívat více osob než je dáno nájemní smlouvou.
Doporučila bych Vám promluvit si s Vaší bývalou manželkou, jak si společné bydlení představuje do budoucna, nastavit si pravidla. V tomto směru by Vám mohl pomoci mediátor. Vaše situace samozřejmě zasahuje i do společného bydlení s dětmi, můžete se obrátit na orgán sociálně právní ochrany dětí, který Vám poradí vhodného mediátora.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.