Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Co dělat, když SVJ mi ani na 4 e-mailové výzvy zaslané na oficiální e-mail pro komunikaci, nedodá vyúčtování, ačkoliv jsem požádal, aby mi zaslali na mail nebo poštou? Ve stanovách není nic o tom, že bych musel osobně a v domě nebydlím. Děkuji, Jirka.

ODPOVĚĎ:
Vyúčtování Vám musí být předloženo  1 ročně, ale samozřejmě záleží, jak máte tuto problematiku upravenu ve Stanovách SVJ.
Dle zákonné úpravy má každý člen SVJ právo nahlížet do veškerých podkladů, které se SVJ, jehož je členem, týkají a činit si kopie. Zaslání vyúčtování emailem by mělo být upraveno ve Stanovách, pokud tomu tak není, pak je omezeno na Vaše právo nahlížet do dokumentů SVJ a činit si kopie.
Uvedenou problematiku upravuje občanský zákoník ve spojení se zákonem č. 67/2013, který stanovuje mimo jiné, že:
- zúčtovací období je maximálně dvanácti měsíční,
- skutečnou výši nákladů a záloh za jednotlivé služby vyúčtuje poskytovatel služeb příjemci služeb vždy za zúčtovací období a vyúčtování doručí příjemci služeb nejpozději do 4 měsíců od skončení zúčtovacího období,
- na základě písemné žádosti musí být vyúčtování předloženo nejpozději do 5 měsíců od skončení zúčtovacího období, a to vč. způsobu stanovení výše záloh, provedení rozúčtování apod.
- do 30 dnů můžete podat proti vyúčtování námitky

Pro shrnutí: Právo na předložení vyúčtování máte 1x ročně do 4 měsíců od skončení zúčtovacího období
Právo na předložení podkladů pro vyúčtování máte s tím, že uvedené dokumenty není povinností zasílat emailem.
Podstatná v dané věci je rovněž možnost požadovat zaplacení pokuty v případě, že vyúčtování není předloženo včas. Ustanovení § 13 zákona č. 67/2013 Sb. , hovoří o pokutě za prodlení s nepeněžitým plněním, tedy i pro případ opožděného předložení vyúčtování nebo nesplnění povinnosti spojené s právem nahlížet do pokladů k vyúčtování. Výše pokuty je pak stanovena částkou 50, - Kč za každý den prodlení, pokud nemáte sjednáno jinak.
Pokud Vám nebylo předloženo roční vyúčtování - máte právo se domáhat jeho předložení soudní cestou a požadovat i pokutu za prodlení.
Pokud Vám nebyly předloženy dokumenty k vyúčtování, zašlete písemnou žádost, že požadujete jejich předložení, resp. nahlédnutí do dokumentů,   nebude-li Vám uvedené umožněno, lze podat žalobu na vydání movité věci i požadovat pokutu za prodlení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.