Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Paní domácí jsem podal výpověď z nájmu. Jedná se o nájem na dobu určitou od letošního ledna 2017 do ledna 2018. Výpověď je dodržena ve tříměsíční lhůtě. Bohužel mi odmítá vrátit kauci s přihlédnutím na smlouvu jako paušální pokutu k předčasnému ukončení nájmu. Našel jsem zde podobný dotaz z roku 2012.

V tom případě byl v právu nájemník s přihlédnutím k porušení mravního kodexu, kdy nebylo možné požadovat pokutu za právo, které jako nájemník mám. Jak je tomu dnes (06.09.2017)? Děkuji, Zdeněk.

ODPOVĚĎ:
Za předčasné ukončení nájmu zákon žádnou pokutu nestanoví. Pokud máte ve smlouvě sjednáno, že za předčasné ukončení budete pokutu hradit, jedná se dle mého názoru o neplatné ujednání, které nemá podporu v zákoně. Musíte se ho ovšem dovolat. Tj. písemně pronajímatelce sdělit, že ujednání považujete za neplatné a pokud přesto kauci (jistotu) nevrátí, obraťte se na soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.