Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pronajala jsem ve svém domě, kde jsem měla volný pokoj, jedné osobě. Nyní ale jsou s tou osobou obrovské komplikace, které tu ani nechci psát, nicméně potřebuji radu. Ta osoba nemá smlouvu o pronájmu, pouze dostávala doklad o zaplacení na měsíc bydlení. Na dokladě má vždy napsané, na který měsíc má zaplaceno bydlení.

Teď z docela vážných důvodů, potřebuji tuto osobu co nejdříve vystěhovat. Jak to udělat, když nebude chtít opustit můj dům. Mohu zavolat Policii? Osoba nemá ani už zaplaceno, ani smlouvu nic, co by ji opravňovalo k bydlení u mě. A začíná si v mém domě dělat co chce. Děkuji, Věra.

ODPOVĚĎ:
Ačkoliv zákon vyžaduje pro nájemní smlouvu písemnou formu, nemůže pronajímatel namítat nedostatek formy smlouvy, pokud z chování obou smluvních stran vyplývá, že k uzavření nájmu došlo. Fakticky jste tedy nájemní smlouvu uzavřeli, proto Vám nezbývá (pokud nájemník dům neopustí dobrovolně) zaslat nájemníkovi písemnou výpověď z nájmu. Bez výpovědní lhůty lze nájem vypovědět porušuje-li nájemce svou povinnost zvlášť závažným způsobem, zejména nezaplatil-li nájemné a náklady na služby za dobu alespoň tří měsíců, poškozuje-li byt nebo dům závažným nebo nenapravitelným způsobem, způsobuje-li jinak závažné škody nebo obtíže pronajímateli nebo osobám, které v domě bydlí nebo užívá-li neoprávněně byt jiným způsobem nebo k jinému účelu, než bylo ujednáno (§ 2291 obč. zákoníku).
Pokud by se nejednalo o zvlášť závažné porušení povinností nájemce, lze nájem vypovědět v tříměsíční výpovědní lhůtě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.