Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 18. ledna 2018, jsem byla na nemocenské s pracovním úrazem kolene. Nemocenská trvala cca do 14. března 2018. V práci mi úraz kolene byl uznán, jako úraz pracovní. V nemocenském lístku to taky bylo vedeno jako pracovní úraz. Při ukončení nemocenské byla veškerá dokumentace o úrazu zaslána na pojišťovnu zaměstnavatele.

Ta úraz neuznala, jako úraz pracovní, tudíž mi zaměstnavatel odmítl doplatit náhradu mzdy při nemocenské do 100%, z důvodu neuznání pracovního úrazu pojišťovnou. Dvakrát se posílalo odvolání a veškerá dokumentace byla k odvolání přiložena. Oba dva pokusy o odvolání, mi byly zamítnuty z důvodu, že v prvotní zprávě nebyl uveden úrazový děj. Chtěla jsem se zeptat, zda mám nárok na náhradu mzdy do výše 100% při nemocenské, když mi zaměstnavatel úraz uznal, jako úraz pracovní ještě před rozhodnutím pojišťovny. Po zamítnutí pojišťovnou, mi zaměstnavatel odmítl doplatit náhradu mzdy do výše 100% při nemocenské. Děkuji, Debora

 

 

ODPOVĚĎ:
Pojišťovně nedává žádný právní předpis rozhodovat o tom, zda se v případě úrazu jednalo či nejednalo o úraz pracovní. O tom, jestli se jedná, nebo nejedná o pracovní úraz, rozhoduje výhradně odpovědný zaměstnavatel, popř. následně soud.
Bohužel není jiné cesty v takovém případě, než podat žalobu. Ta může být podána zaměstnavatelem na pojišťovnu, nebo zaměstnance na zaměstnavatele. Vzhledem k tomu, že zaměstnavatel odmítl poskytnout plnění související s pracovním úrazem, žalobu budete nejspíš muset podat Vy na zaměstnavatele.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může pojišťovna rozhodnout zda šlo o pracovní úraz nebo ne a podle toho krátit vyplacení pojistného plnění?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.