Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od roku 2012 tvoří můj kamarád s jeho partnerkou nesezdaný pár. Partnerka po něm nyní po rozchodu požaduje podepsat dlužný úpis na 120.000 Kč za nájem v jejím domě, který spolu obývali. Má na to právo? Dále po něm požaduje podepsat, že jí bude opravovat její domy, a že ona jej za to v jednom z nich nechá za minimální nájem bydlet.

Oba její domy ale za ty roky velmi zhodnotil. Dal do nich velké množství svých finančních prostředků. Ona takto zhodnocené domy nyní pronajímá. Má kamarád nárok na polovinu z tohoto nájmu? Jak se má případně domoci návratu financí, které do těchto domů investoval? Předem děkuji za odpověď. Děkuji, Simona

 

ODPOVĚĎ:
Jakékoliv investice do nemovitostí musí být prokazatelné. Pokud nemá kamarád žádné jednoznačné doklady o tom, že do domů investoval, těžko se mu podaří investice prokázat. Pokud jsou domy v evidenci nemovitostí psané na partnerku, nemá kamarád žádné právo na nájem, ani na jeho polovinu. Žádný dlužný úpis bych nedoporučovala podepisovat, partnerka zase těžko bude prokazovat, že tam bydlel a pokud by prokázala, tak těžko prokáže, že nehradil nájem. On může tvrdit, že nájem hradil formou investic do nemovitosti. Závěrem bych tedy uvedla, že ačkoliv on pravděpodobně neprokáže investice a z tohoto titulu mu nic vráceno nebude, ona zase neprokáže nárok na nájem a žádné finance z tohoto titulu z něj nevymůže.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Partner ve vztahu zhodnotil nemovitosti partnerky a ta teď nemovitosti pronajímá - má přesto partnerka právo na nájemné, když partner bydlel v jejím bytě, domě, nemovitosti?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.