Počet stránek ve webu: 43.152

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

22 let (1995-2017) jsme žili společně s druhem a máme spolu 21 letého syna. V říjnu 2017 se ode mě druh odstěhoval. Během 22 let jsme společně spořili eura (před pár lety to byly ještě marky), které máme uložené v německé bance, bohužel účet je jen na druha. Nejdřív mě slíbil necelou polovinu z naspořených peněz, mohu doložit i poslední výpis, kolik je na účtu.

Druh mi podepsal potvrzení, kde je uvedeno kolik eur a do kdy mi je předá (měl mě to dát do 17.10.2017). 11/2017-01/2018 se stále na něco vymlouvá a peníze mi nechce vyplatit, tvrdí, že mi dá pouze jednu třetinu, na to já nechci přistoupit. Jak mám postupovat, když doložím potvrzení s jeho podpisem. Začal mě vydírat, že v domácnosti nechal zařízení od kuchyňské linky až po krbové kamna, veškerý nábytek, ale když mu řeknu ať si vezme co by chtěl, tak to nechce.

ODPOVĚĎ:
Vaše situace je komplikovanější, než kdyby jste byli manželé, kdy byste měla nárok na polovinu peněz přímo ze zákona. V dané situaci, kdy jste žili pouze v nesezdaném soužití,   byste musela v případě sporu prokazovat, že skutečně máte právo na polovinu. Tj. z jakého titulu jste peníze získali, zda to bylo naspořeno z výplaty či nějakých vyplacených pojištění apod. Vaši důkazní situaci samozřejmě značně zlepšuje skutečnost, že máte od přítele podepsáno, že Vám polovinu vyplatí. Osobně bych tedy již nelenila, poslala příteli předžalobní výzvu a následně podala k soudu žalobu o vyplacení této částky. Doporučila bych Vám ale navštívit advokáta - seznam na www.advokatikomora.cz - s nímž proberete konkrétně Vaši důkazní situaci a možná rizika.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nevyplacení naspořených peněz druhem, partnerem, přítelem - jak postupovat dál?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.