Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vymyslela jsem produkt, který bych chtěla prodávat (samozřejmě pod záštitou živnostenského oprávnění). Produkt je založen převážně na truhlářské práci, ale je potřeba do něj vložit produkt volně dostupný v obchodech. Mohu takový složený produkt prodávat jako produkt svůj? Pod svým logem a názvem? Nebo je potřeba s firmou, která mi součást produktu může nabídnout, sepsat nějakou smlouvu? Dále bych se chtěla zeptat, zda je potřeba si takový nový výrobek nechat patentovat? Nebo jej mohu prodávat pod svým logem i v případě, že se někde obdobný produkt již prodává? Nejsem si jistá, zda tento produkt někde již neexistuje. Děkuji. Tina

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do 2 částí:

1/ Použití jiného produktu:
Pokud onen "jiný produkt" zakoupíte, budete oprávněna s ním v zásadě libovolně disponovat (neboť se stane Vaším majetkem). Můžete ho tedy rovněž použít při vlastní podnikatelské činnosti, a to jako součást Vámi vyráběného produktu. S dodavatelem "jiného produktu" nemusíte za tímto účelem uzavírat žádnou zvláštní smlouvu.
Situace by mohla (ovšem ne nutně musela) být odlišná, pokud by "jiný produkt" obsahoval logo, firmu či ochrannou známku dodavatele, od něhož "jiný produkt" zakoupíte. Jelikož však z dotazu nic takového nevyplývá, nebudu se touto otázkou dále zabývat.

2/ Patentování vlastního produktu:
Dle § 2 zákona o vynálezech a zlepšovacích návrzích lze patentovat toliko vynálezy, a to pouze ty vynálezy, které splňují podmínky dle tohoto zákona. Konkrétně dle § 3/1 zákona o vynálezech a zlepšovacích návrzích se patenty udělují na vynálezy, které jsou nové, jsou výsledkem vynálezecké činnosti a jsou průmyslově využitelné. Jedná-li se ve Vašem případě o produkt řemeslné (truhlářské) výroby (byť třeba originální), lze vcelku pochybovat o tom, že by se mohlo jednat o vynález (ve smyslu výsledku vynálezecké činnosti).
Domníváte-li se, že Vámi vymyšlený produkt je např. po tvarové či designové stránce originální, bylo by možné uvažovat o jeho ochraně jako průmyslového vzoru. Dle § 2 zákona o ochraně průmyslových vzorů se rozumí:

a/ průmyslovým vzorem vzhled výrobku nebo jeho části, spočívající zejména ve znacích linií, obrysů, barev, tvaru, struktury nebo materiálů výrobku samotného, nebo jeho zdobení,
b/ výrobkem průmyslově nebo řemeslně vyrobený předmět, včetně součástek určených k sestavení do jednoho složeného výrobku, obal, úprava, grafický symbol a typografický znak, s výjimkou počítačových programů,
c/ složeným výrobkem výrobek, který se skládá z několika součástek, které mohou být vyměněny a které umožňují rozebrání a nové sestavení výrobku,
d/ původcem průmyslového vzoru ten, kdo průmyslový vzor vytvořil vlastní tvůrčí činností, spolupůvodcem průmyslového vzoru ten, kdo se podílel na tvůrčí činnosti, při níž byl průmyslový vzor vytvořen.

Průmyslový vzor je způsobilý k právní ochraně, je-li nový a má-li individuální povahu (§ 3/1 zákona o ochraně průmyslových vzorů).
V tomto ohledu Vám doporučuji kontaktovat Úřad průmyslového vlastnictví:
http://www.upv.cz/cs.html
který vede rejstřík patentovaných vynálezů a rejstřík průmyslových vzorů. Tento úřad Vám sdělí, zda by bylo možné Váš produkt zaregistrovat jako průmyslový vzor, popř. Vám sdělí, zda obdobný produkt již v některém z rejstříků vede.
Pokud by jiný podnikatel uváděl na trh produkt, který by byl podobný produktu Vámi vymyšlenému, nebránila by tato skutečnost tomu, abyste začala vyrábět a prodávat svůj produkt (mnoho podnikatelů vyrábí a prodává prakticky shodné produkty). Situace by byla odlišná, pokud by byl produkt jiného podnikatele již chráněn některým z práv duševního vlastnictví.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 527/1990 Sb. , o vynálezech a zlepšovacích návrzích
zákon č. 207/2000 Sb. , o ochraně průmyslových vzorů a o změně zákona č. 527/1990 Sb. , o vynálezech, průmyslových vzorech a zlepšovacích návrzích, ve znění pozdějších předpisů

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Je porušením autorského práva pokud výsledný výrobek (produkt) je složen ze své části výrobku a z výrobku jiného subjektu?
  • Je možné složený výrobek používat pod vlastním názvem bez porušení autorského práva a autorského zákona?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.