Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Řeším autorská práva. Chtěla bych prodávat portréty celebrit obkreslené z fotek. Nevím, jak dalece se portrét musí lišit od fotografie (detaily, barvou, obrysem, pozadím), aby toto, bez souhlasu celebrity, nebylo právně napadnutelné. Mohu vystavovat portréty, které jsou věrné kopie? Děkuji. Uršula.

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do 2 částí:
1/ Vztah k portrétované osobě:
V zásadě platí, že pro zachycení podoby člověka je zapotřebí jeho souhlas. Pro Váš případ však existuje výjimka, a to v podobě § 89 občanského zákoníku. Dle tohoto ustanovení platí, že podobizna se může bez svolení člověka pořídit přiměřeným způsobem též k uměleckému účelu. Ani toto použití podobizny však nesmí být využito nepřiměřeným způsobem v rozporu s oprávněnými zájmy člověka (§ 90 občanského zákoníku). V kontextu Vašeho dotazu by se mohlo jednat o vytvoření portrétu, který by svým ztvárněním například zasahoval do cti či dobré pověsti portrétované osoby.
Lze tedy uzavřít, že pro vytvoření klasického portrétu nepotřebujete výslovný souhlas portrétované osoby.

2/ Vztah k autorovi fotografie:
Pakliže bude fotografie, dle níž budete vytvářet portrét, autorským dílem ve smyslu § 2/1 autorského zákona (což nemusí platit zdaleka o všech fotografiích), bude nutné zodpovědět otázku, za jakých okolností budete potřebovat souhlas autora této fotografie a kdy naopak nikoli.
Pakliže použijete fotografii pouze jako inspiraci pro vlastní tvorbu a Vámi namalovaný portrét se bude v určitých aspektech lišit od fotografické předlohy, nebude nutné, abyste získala předchozí souhlas autora fotografie. Těmito aspekty může být například celková koncepce portrétované tváře, pozadí, nejrůznější detaily apod. (obecně by mělo být na první pohled při srovnání obrazu a fotografie zřejmé, že se nejedná o stejné vyobrazení konkrétního člověka).
Pokud budete mít v úmyslu vytvořit přesnou kopii fotografie, bylo by možné uvažovat o tom, že se bude jednat o rozmnožování autorského díla. Dle § 13/1 autorského zákona se rozmnožováním díla rozumí zhotovování dočasných nebo trvalých, přímých nebo nepřímých rozmnoženin díla nebo jeho části, a to jakýmikoli prostředky a v jakékoli formě.
Jelikož právo rozmnožovat autorské dílo spadá do kategorie majetkových autorských práv, náleží toto právo primárně autorovi (zde tedy autorovi fotografie). K tomu, aby mohla jiná osoba rozmnožit autorské dílo, musí od autora získat souhlas (obvykle ve formě licence, která může být udělena úplatně i bezúplatně), jak vyplývá z § 12/1 a 4 autorského zákona. Totéž se týká dalšího nakládání s rozmnoženinou autorského díla, jako například rozšiřování, pronájem, vystavování apod. (§ 14 a násl. autorského zákona).
Pro získání dalšího právního názoru Vám doporučuji obrátit se se stejným dotazem na ty kolektivní správce autorských práv, kteří se zabývají výtvarným uměním. Těmito kolektivními správci jsou organizace Gestor a Ochranná organizace autorská:
http://www.gestor.cz/cs/
http://www.ooas.cz/

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Obkreslená fotografie populární osoby a autorské právo, autorský zákon
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.