Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mým podnikatelským záměrem je digitalizovat (skenovat a v PC upravovat) materiály zákazníků. Některé z těchto materiálů mohou být autorskými díly (např. knihy). Nebude samozřejmě v mých silách ani v mém zájmu vyžadovat od zákazníka potvrzení a sám jej pak ověřovat. Je možné odpovědnost delegovat na zákazníka, např. ve smyslu § 30 Autorského zákona? Děkuji, Petr.

ODPOVĚĎ:
V případě Vašeho podnikatelského záměru je podstatné, co bude konečným produktem digitalizace materiálů zákazníků, tzn. zda a/ budete digitalizovaný materiál tisknout (tzn. že zákazník si od Vás odnese např. rozmnoženinu knihy), nebo b/ bude konečným produktem digitalizovaný materiál (tedy materiál v elektronické podobě, který si zákazník odnese na nosiči elektronických dat).
V první řadě je nutné poukázat na to, kam autorský zákon řadí digitalizaci autorských děl. Dle § 13 autorského zákona platí, že:
- rozmnožováním díla se rozumí zhotovování dočasných nebo trvalých, přímých nebo nepřímých rozmnoženin díla nebo jeho části, a to jakýmikoli prostředky a v jakékoli formě;
- dílo se rozmnožuje zejména ve formě rozmnoženiny tiskové, fotografické, zvukové, obrazové nebo zvukově obrazové, stavbou architektonického díla nebo ve formě jiné trojrozměrné rozmnoženiny anebo ve formě elektronické zahrnující vyjádření analogové i digitální.

Lze tedy shrnout, že digitalizace (skenování) spadá do kategorie rozmnožování autorských děl.
a/ Digitalizace a následný tisk:
Bude-li ve Vašem případě digitalizace představovat pouze část služby, zakončené vytištěním rozmnoženiny autorského díla, bude pro realizaci Vašeho podnikatelského záměru klíčový § 30a/1 písm. c) a d) autorského zákona. Dle tohoto ustanovení nezasahuje do autorského práva:
- ten, kdo na objednávku pro osobní potřebu fyzické osoby,
- ten, kdo na objednávku pro vlastní vnitřní potřebu právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby,
zhotoví tiskovou rozmnoženinu díla na papír nebo podobný podklad fotografickou technikou nebo jiným postupem s podobnými účinky, s výjimkou případu, kdy jde o vydaný notový záznam díla hudebního či hudebně dramatického.
Právě z tohoto důvodu je podnikatel, který na objednávku rozmnožuje autorská díla, zároveň povinen hradit poplatek dle § 25/1 písm. a) ve spojení s § 25/2 písm. e) autorského zákona (který představuje odměnu autora zveřejněného díla). Další aspekty hrazení tohoto poplatku jsou upraveny ve vyhlášce č. 488/2006 Sb.

b/ Digitalizace materiálu jako konečný produkt služby:
Mají-li naopak spočívat Vámi poskytované služby v digitalizaci materiálů a předávání digitalizovaných materiálů v elektronické podobě, bude zapotřebí vycházet z § 38a/1 písm. b) autorského zákona. Dle tohoto ustanovení nezasahuje do autorského práva ten, kdo provádí dočasné úkony rozmnožování děl, které jsou pomíjivé nebo podružné, tvoří nedílnou a nezbytnou součást technologického procesu, nemají žádný samostatný hospodářský význam a jejich jediným účelem je umožnit oprávněné užití díla.
Jelikož pořízení rozmnoženiny díla pro vlastní soukromou potřebu (ve smyslu § 30/1 a 2 autorského zákona) představuje tzv. volné užití autorského díla, tedy jeho oprávněné užití, nebude Vámi poskytovaná služba zasahovat do autorských práv, neboť bude pouze prostředkem k oprávněnému užití autorského díla jeho vlastníkem.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)
vyhláška č. 488/2006 Sb. , kterou se stanoví typy přístrojů k zhotovování rozmnoženin, typy nenahraných nosičů záznamů a výše paušálních odměn

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde: https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Autorské právo a digitalizace materiálů firmou
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.