Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na základě smlouvy o sdružení postavilo bytové družstvo BD spolu s městem bytové domy. Domy byly vystavěny podle návrhu kanceláře architektů (najalo si ji město). Vztahují se na stavební úpravy domů autorská práva architektů, která nějak omezují vlastníka? Pokud ano, tak z čeho vycházejí a jaký je jejich rozsah (co lze a co nelze bez svolení architektů změnit)?

Bude-li chtít vlastník domů (jsou dva podíloví vlastníci – město a družstvo) změnit tvar střech z rovných na sedlové, musí mít souhlas kanceláře architektů?
Doplňuji svůj dnešní dotaz ohledně autorských práv k nemovitosti citací vyjádření autorů původního architektonického návrhu nemovitostí: "autorský zákon a přeneseně pak Etický řád České komory architektů ukládá každému projektantovi povinnost před převzetím zakázky, jejímž předmětem by měla být změna zrealizovaného díla, informovat o zakázce původního autora a vyžádat si od něj k zamýšleným zásahům stanovisko (§ 26, odst. 5 PEŘ ČKA) ". Kdo je vlastně autorským zákonem a etickým řádem zavázán? Může změnu tvaru střech navrhnout a nadimenzovat pro účely stavebního povolení a následné realizace osoba, která není žádným z předpisů (zákon, řád) zavázána? Děkuji, Denis.

ODPOVĚĎ:
Projektová dokumentace stavby je (ve smyslu § 2/1 autorského zákona) považována za autorské dílo (a to konkrétně za dílo architektonické či urbanistické), za předpokladu, že se jedná o jedinečný výsledek tvůrčí činnosti autora (zde architekta).
Je-li dle projektové dokumentace, která je autorským dílem, realizována stavba, představuje tato stavba rozmnoženinu autorského díla (projektové dokumentace) a tvoří s ním (z hlediska autorskoprávního) de facto jeden celek, tzn. že autorská práva architekta se vztahují nejen na projektovou dokumentaci (v listinné či elektronické podobě), nýbrž rovněž na stavbu, která byla vybudována podle této projektové dokumentace.
Jedním z tzv. osobnostních autorských práv je rovněž autorovo právo na nedotknutelnost jeho díla. Konkrétně dle § 11/3 autorského zákona platí, že autor má právo na nedotknutelnost svého díla, zejména právo udělit svolení k jakékoli změně nebo jinému zásahu do svého díla, nestanoví-li tento zákon jinak.
V případě architektonických a urbanistických autorských děl je toto osobnostní autorské právo podrobněji upraveno v § 38d písm. b) autorského zákona, dle něhož platí, že do práva autorského nezasahuje ten, kdo:
- architektonické dílo vyjádřené stavbou, výkresem nebo plánem užije pro účely udržovacích prací anebo změny dokončené stavby, v míře nezbytně nutné a při zachování hodnoty architektonického díla;
- je-li to opodstatněné významem architektonického díla a lze-li to na něm spravedlivě požadovat, je povinen předem uvědomit o svém úmyslu autora a na vyžádání mu poskytnout dokumentaci stavby včetně vyobrazení, vystihující stav před provedením změn.
Shora uvedené lze shrnout tak, že souhlas architekta není zapotřebí k takovým změnám stavby, které jsou buď pouze udržovacími pracemi (např. oprava omítek), nebo se jedná o takové změny, které jsou nezbytně nutné (např. oprava havarijního stavu budovy) a zároveň jejich provedením zůstane zachována hodnota architektonického díla. V ostatních případech bude nutné souhlas architekta k provedení změn stavby získat.
K tomuto tématu více zde:
http://www.havelholasek.cz/cs/publikace-media/clanky-a-rozhovory/39-nemovitosti-a-stavebnictvi/692-mohu-zmenit-stavbu-bez-souhlasu-architekta

Ve Vámi popsaném případě je dále podstatné, zda na tuto situaci pamatuje smlouva uzavřená s architektonickou kanceláří či nikoli. Pakliže smlouva tento aspekt neošetřuje, doporučuji souhlas architekta získat, neboť změna střechy z ploché na sedlovou představuje nepochybně zásadní zásah do celkového vzhledu stavby (a tedy i její architektonické hodnoty), přičemž z dotazu nevyplývá, že by byla splněna některá ze shora uvedených podmínek pro provedení změny stavby bez souhlasu architekta.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Je nutný souhlas architekta, autora projektu, se změnou tvaru již postavené budovy?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.