Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

S přítelem žiji v domě, který si postavil se svou bývalou manželkou. Na vyrovnání společného jmění manželů SJM a na opravy si vyřídil hypotéku u Moneta Money Bank. Od ledna 2019 mám v jeho domě trvalý pobyt. Dohodli jsme se, že mu pomohu splácet hypotéku a on mi bude darovat 1/4 domu. Je to možné, když v katastru nemovitostí je jako spoluvlastník uvedena banka?

Pokud ne, jak to právně ošetřit, aby po splacení hypotéky opravdu patřila 1/4 domu mě? Také bych potřebovala vědět jak ošetřit vložené peníze v případě rozchodu či úmrtí jednoho z nás, kdyby nebylo možné uskutečnit přepis před splacením hypotéky.
Děkuji, Karolina

 

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že díky hypotéce máte na nemovitosti tzv. zákaz zcizení, což znamená, že se změnou vlastníka či převodem podílu na spoluvlastníka musí banka souhlasit. Pokud souhlasit nebude, můžete s přítelem sepsat tzv. smlouvu o smlouvě budoucí, že Vám podíl převede, jakmile bude hypotéka splacena. Tento dokument má vysokou váhu, pokud by v okamžiku, kdy hypotéka splacena nebude, nechtěl podíl převést, můžete se převedení podílu právě díky smlouvě o smlouvě budoucí domáhat soudně. Vložené peníze můžete ošetřit tak, že sepíšete listinu, kterou Vám přítel potvrdí, že jste do nemovitosti investovala určitý obnos peněz, uzná tento dluh a prohlásí, že Vám tento obnos v případě Vašeho požádání vyplatí.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Pokud je v katastru nemovitostí uvedena banka jako spolumajitel nemovitosti vázané hypotékou, může hlavní majitel podíl nemovitosti darovat jiné osobě?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.