Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zemřel mi děda (02/2007) a odkázal majetek jednomu ze tří synů. Ostatní dva vydědil. Soud rozhodl 05/2009, že vnoučata (mě a bratrance) však nevydědil a jediný dědic musí vnoučata vyplatit částkou 153.000 Kč. Měl na to splátkový kalendář, který již dlouho neplní. Cca 80.000 Kč mi stále dluží. Avšak abych přesnou dlužnou částku zjistila, musím zaplatit výpis z banky za x let. Zaplatí mi to dlužník, nebo je to má povinnost? Děkuji, Debora

ODPOVĚĎ:
Společně s dluhem máte právo po dlužníkovi požadovat všechny náklady, které jste s dluhem měla. Pokud Vám ale dlužník neuhradí dobrovolně, nezbude Vám, než se opět obrátit na soud a žádat, aby mu soud uložil povinnost Vám tento náklad uhradit. Problém ovšem je, že soud by v dané věci mohl argumentovat tím, že je Váš problém, že jste si neevidovala splátky a výpis je tak nadbytečný, resp. je to doklad, který jste si musela zajistit sama tím, že jste si to neevidovala průběžně. Doporučuji tedy po dlužníkovi náklad na výpis požadovat, pokud by jej ale dobrovolně neuhradil, do soudního řízení bych se v daném případě nepouštěla.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Věřitel (neypořádaný dědic) nezná výši dluhu dědice, který ho měl vypořádat
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.