Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla jsem se zeptat, zda je nějaké šance na uplatnění náhrady nákladů cca 2.000,- Kč za veterinární ošetření. Soused šel po chodníku, který je podél domu, na vodítku měl agresivní problematickou fenu vlčáka o váze cca 40 kg. Sousedka s fenou malého pudla (cca 3 kg) vyšla ven ze vchodu přímo ve chvíli, kdy tam procházela fena vlčáka, ta pudla napadla a poranila, musely mu být v narkóze ošetřeny tržné rány.

Pudl v tu chvíli ještě nebyl na vodítku, vše se stalo na ulici přímo u vchodových dveří do domu. Majitel vlčáka následně odešel bez poskytnutí pomoci, náklady za ošetření odmítá platit. Jiná sousedka může vše dosvědčit. Náhubek neměl ani jeden ze psů.
Moc děkuji, Mariana

 

ODPOVĚĎ:
Především je třeba zjistit, jak v dané obci obecní vyhláška upravuje pohyb psů. Určitě minimálně na vodítku být musí. Problém je, že pudl nebyl na vodítku, a proto, i když nevím, o jakou obec jde, se domnívám, že tím majitelka pudla vyhlášku porušila, neboť pudl na vodítku nebyl, byť je pochopitelné, že vycházel z domu. Ovšem majitelka pudla ho měla mít na vodítku již při vstupu na ulici, neboť měla předvídat, že se něco může stát. Proto mám za to, že s nárokem na proplacení ošetření neuspějete, neboť majitel vlčáka sice způsobil škodu, nicméně majitelka pudla porušila vyhlášku o pohybu psů na veřejném prostranství a tím se vystavila nebezpečí odpovědnosti za to, že se něco může jejímu psu stát.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Náhrada nákladů na veterináře, veterinární ošetření po pokousání psa jiným psem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.