Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám s manželem dům za 8.000.000 Kč ve společném jmění manželů, tedy SJM, když muž zemře dříve, jak zajistit, aby naše 2 děti dostaly co nejmenší finanční částku k vyplacení dědického podílu? Obě děti již dostaly od nás každý svůj byt a bojím se, že je prostě nebudu moci vyplatit, můj hlavní dotaz je: jaká je lhůta pro vyplacení dědic. podílu?

Musím prodat dům? Nebudu mít kde bydlet a nebo musím si vzít v 80 letech půjčku na vyplacení? Nedá se to nějak ošetřit v závěti? Nebo vím o dědické smlouvě, ale netuším kolik by byl poplatek atd. za sepsání. A co když peníze neseženu? Přeci si neprodám střechu nad hlavou? Děkuji, Bohdana.

ODPOVĚĎ:
Zletilým dědicům se musí dle závěti dostat alespoň čtvrtina toho, co by dostali, pokud by závěť sepsána nebyla. Ani dědickou smlouvou to nelze ošetřit jinak. Proto doporučuji sepsat závěť a tou dětem odkázat alespoň tu čtvrtinu dědického podílu.
Lhůta pro vyplacení je výsledkem domluvy. Pokud domluva není možná, je třeba dědický podíl vyplatit v okamžiku, kdy je o to povinný požádán. Nemusíte ale děti vyplácet, prostě jim připadne dědický podíl na domě. Nebo existuje další varianta, a to, že si s manželem zúžíte SJM u notáře tak, že nemovitost bude již za života přepsána pouze na Vás a nebude tedy vůbec součástí dědického řízení.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak znemožnit dědění dětem, potomkům po rodičích z důvodu obdarování majetkem již za života rodičů?
  • Zdědění bytu, domu, nemovitosti a lhůta na vyplacení spolumajitelem, spoluvlastníkem (žijícím rodičem)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.