Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.171

Zamlčený dluh

Odesláno: 
Otevřeno 385 x
1 odpověď
 
Dobrý den, mám dotaz. Zemřel tchán, manžel a dvě sestry zdědili dluhy i peníze z pojistky rovným dílem, ale teď po dvou letech manželovi a jedné sestře přišla exekuce na dluh, který druhá sestra zamlčela přestože o něm věděla. Bohužel nikde několik let nepracuje, a teď vstoupila do insolvence. Tudíž dluh 109 tisíc musí zaplatit manžel a jedna sestra celý. Je nějaké řešení? Může se manžel přihlásit také do insolvence na jednu třetinu dluhu, nebo je možnost podat trestní oznámení na zamlčení dluhu? Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den Markéta Radičová
 
Dobrý den,
z Vašeho dotazu nevyplývá, jak by k zamlčení dluhu mělo dojít. Pokud zdědil Váš manžel a jeho sestry dluhy otce rovným dílem, odpovídají za dluhy ve výši svých podílů a k žádnému zamlčení ze strany kteréhokoliv ze sourozenců ani fakticky nikdy dojít nemohlo.
Z dědického usnesení by mělo vyplývat, že každý z dědiců dědí dluhy otce co do výše 1/3, nikoliv společně a nerozdílně. Váš manžel je tak povinen uhradit pouze 1/3 dluhu po jeho otci, nikoliv dluh celý. Pokud však uhradí dluh celý, tedy i 1/3 za sestru, budu tak plnit dobrovolně.