Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.733

Deponace mzdy po podaném návrhu na insolvenci

Odesláno: 
Otevřeno 2869 x
3 odpovědi
 
Dobrý den. V 10/2018 jsme podali návrh na insolvenci. Nyní je ve fázi, ze oddlužení je povolené, nicméně ještě není rozhodnuto o způsobu plnění. Vyhláška vyvěšená na justici říká, že majitelem majetkové podstaty je dlužník, nicméně zaměstnavatel mzdu deponuje a odmítá vyplatit. Máme platit za služby insolvenčního správce a prý to máme platit z té nezabavitelné části. Bohužel nás to dostane do stavu, že nebudeme mít na zaplacení nájmu a ostatních povinných plateb. Co se s tím dá dělat? Je možné nějak vymoci aspoň částku na toho insolvenčního správce? Nechceme tvořit další dluhy. Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,
postup zaměstnavatele je zcela v souladu se zákonem, když zaměstnavatel má povinnost srážky ze mzdy v období od zahájení insolvenčního řízení do schválení oddlužení deponovat a nevyplácet je ani soudnímu exekutorovi, ani dlužníkovi. Až poté, kdy je rozhodnuto o způsobu řešení úpadku ji vydá buď správci aneb dlužníkovi.
Tento postup mj. testuje, zda jste schopni vůbec dostát Vašim povinnostem po schválení oddlužení; pokud ani za této situace nejste schopni hradit nájemné a tuto situaci způsobuje pouze záloha na náklady insolvenčního správce ve výši 1 634, - Kč měsíčně, lze pak důvodně předpokládat, že situaci nebudete schopni zvládnout ani po schválení oddlužení.
Pokuste se spojit s insolvenčním správcem a dohodnout se, že zálohy na náklady za období od zjištění úpadku do schválení oddlužení uhradíte z částek deponovaných u zaměstnavatele.
 
Dobrý den.
Mám schválenou Insolvenci plněním splátkového kalendáře. U zaměstnavatele mám deponované peníze, do kdy mi zaměstnavatel má vyplatit tyto peníze?
Insolvence byla schválena 22.01.2019.
 
Dobrý den,
pokud soud vydal usnesení o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře, zaměstnavatel má deponované srážky z Vaší mzdy vyplatit neprodleně poté, jakmile bude je usnesení soudem doručeno; obvykle pak zaměstnavatel tuto deponaci vyplácí v nejbližším výplatním termínu.
Pokud deponované srážky ze mzdy dosud vyplaceny nebyly, požádejte Vašeho insolvenčního správce, aby dal zaměstnavateli k jejich výplatě pokyn.