Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.403

Přeplatek na insolvenci

Odesláno: 
Otevřeno 565 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, v lednu roku 2018 jsem se rozhodl svoji finanční a životní situaci řešit insolvencí prodejem majetkové podstaty a to uhrazením 100% dluhu. Současně mi ale byla na příkaz IS strhávána částka ze mzdy, která činí celkem cca 67000, která je prý nad rámec dluhů. Chci se zeptat zda mám nárok a v jakém časovém horizontu, aby mi deponovanou částku IS vrátil? Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,
pokud Vám bylo schváleno oddlužení zpeněžením majetkové podstaty, a dle usnesení soudu, kterým bylo schváleno, je majetková podstat tvořena pouze věcmi (např. nemovitostmi), není insolvenční správce oprávněn dát zaměstnavateli pokyn k provádění srážek.
Vyzvěte insolvenčního správce, aby Vám provedené srážky bezodkladně vrátit zpět na sdělený bankovní účet a zároveň, aby neprodleně zaslat Vašemu zaměstnavateli výzvu k ukončení provádění srážek z Vaší mzdy.
Pokud insolvenční správce takové žádosti nevyhoví, požádejte o vyjádření soud s tím, že máte za to, že srážky z Vaší mzdy jsou prováděny bez právního důvodu na základě výzvy správce, kterou nebyl oprávněn učinit.
 
Děkuji za odpověď. Nevíte zda existuje nějaký formulář na vrácení "zábavné" částky respektive co by měla tato výzva obsahovat aby ji IS neignoroval, jelikož na dvojí telefonickou výzvu nereagoval. Děkuji přeji hezký den Zápotocký
 
Dobrý den,
žádný závazný formulář v této věci předepsán není. Jde o volnou formu žádosti o vrácení přeplatku vzniklého v rámci insolvenčního řízení.
Do žádosti zároveň uveďte číslo bankovního spojení pro vrácení přeplatku, či sdělení, jakou formou Vám má správce tyto finance vrátit (složenkou apod.)
Žádost pošlete poštou, ideálně s dodejkou, abyste v případě, že nebude správce reagovat, toto mohl doložit insolvenčnímu soudu.